Kijk eens wat een prachtige zonsondergang aan de Drilandsee.
Kijk eens wat een prachtige zonsondergang aan de Drilandsee. (Foto: Picasa)

Wandelen met Eddy rondom de Drilandsee

Gronau - Het begint grauw, maar al spoedig breekt de zon door en maakt alles hier rond de Drilandsee (ook wel Dreiländersee genoemd) in Gronau nog schoner en mooier als ik vanaf de Heerweg de Schöttelkotter Damm op loop. Het is zo landelijk hier met veldjes en kleine boerderijtjes rondom oalerwetse grote Duitse boomgaarden vol bloeiende appel- en perenbomen.

Op de hoek van een van die kleine huisjes zie ik de eerste bloeiende gouden regen. In een van tuinen loopt een schaap met twee lammetjes. Een vrouw is de dieren aan het voeren.

Schöttelkotter Damm. Prachtige naam veur een weggetje dat mie brengt noar Driland! Het is hier druk. Hardlopers, trimmers, wandelaars met en zonder hond... Gutenmorgen! Hoge witgroene berken staan als poortwachters aan de weerskanten van de Schöttelkotter Damm. Aan de rechterkant is een groot volkstuinencomplex. Dat is zo groot en vol schuren. Er staan huisjes waaruit de schoorstenen rook omhoog cirkelt. Ook is er een ochtendcafé dat ook 's middags en 's avonds geopend is. In de sloot loopt een haan met enkele kippen die de stroat oversteken. Een Duitse vlag wappert broederlijk naast de Nederlandse vlag en zowaar iets verder wappert een Twentse vlag.

Een VW bestelauto stopt iets voor mij en de chauffeur laadt enkele kratten Krombacher uut de bestelwagen. Dan linksaf de Kaiserstiege in en breng ik een bezoekje aan de Kapelle am Goorbach. Er zijn meerdere mensen en allemaal steken ze een keersje op en een vrouw zit in een hoekje met in haar handen een blauwzwarte rozenkrans. Het kapelletje is warm van de tientallen brandende kaarsen die voor het Mariabeeld staan. Dan over de brug die over de Goorbach loopt. De Goorbach die aan de andere kant van de grens de Ruhenbergerbeek wordt genoemd.

Het beekje meandert hier door de velden en bossen van het grensgebied langs het Hofcafé Schwartbeck waar de vrouw des huizes zelf gebakken overheerlijke appelsnitten serveert. Jammer dat het slechts onregelmatig geopend is. Dan linksaf de Timkerweg op. Aan het einde van de Timkerweg sla ik rechtsaf de Brechter Weg in en loop door het recreatiepark van Gronau en verre omstreken. Het lijkt wel iets op Zandvoort, alleen is het park veul dichterbie.

Vakantiegevoel.

De Brechter Weg slingert als een riviertje hier door het park. Voorbij Hotel Seeblick, waar je overigens heerlijk kunt eten en een schitterend uutzicht hebt over de Drilandsee, gaan we linksaf een klein paadje in dan ligt voor mij de enorme Drilandsee. Het is hier gezelligheid troef. Op een bankje zit een echtpaar met een poedeltje met zo'n kort staartje dat je niet kunt zien of het zilverkleurige hondje nu kan kwispelen of niet. Ze hebben een thermosfles bij zich en zie nog net dat er een straal dampende erwtensoep in een beker wordt ingeschonken. Terwijl de man wel tien keer teeng het zilveren hondje zegt:'' Zit, zit. Baasje zegt: zit, zit . Wat zegt het baasje noe?'' Ik ben benieuwd of het zilveren hondje zegt 'zit'!

De groenblauwe Drilandsee nodigt uut veur een duik maar daar is het nog veels te koald veur. Ook hier veul mensen aan het hardlopen of aan het afvallen. Ja, dat valt mie wa op. Veel mensen die ik teeng kom, hebben wel een zwembandje. Sommige wel drie!

Fietsers scheren langs mie en overal bloeien hier de paardenbloemen. Ook zie ik de eerste koekoeksbloemen. Er stet oos nog zo veul moois te wochten. Na de ovale tocht rond de See, wandelen we de Am Driland weg op tot aan de Hagelsweg. Daar rechtsaf tot aan de Gildehauser Straße. Daar rechtsaf langs de aardbeivelden, die overigens nog niet te zien zijn. Leuk is dat je hier zelf de aardbeien mag plukken. Dan Linksaf de Heerweg in. Het is inmiddels volop zon als ik langs die zo liefelijke kleine huisjes wandel met die grote boomgaarden met moestuinen die mie doet denken aan de moestuin en boomgaard van mien vrome oma in Denekamp (mien oma deur mien pa heilig verklaard) die het moest hebben van haar rozenkrans en haar wijwaterbakje dat eens een verre oom van haar meebracht van het bedevaartsoord Kevelaer.

De route: Heerweg, Schöttelkotter Damm, Kaiserstiege, Timkerweg, Brechter Weg, rondom de Drilandsee, Am Driland, Hagelsweg, Gildehauser Straße en Heerweg.


De wandeling duurt 120 minuten.

Meer berichten