Kiki Schippers is op zoek, maar waar is ze naar op zoek? Naar het allermooiste lied, de treffendste metafoor, het grappigste verhaal of gewoon de keiharde waarheid? Foto: Jaap Reedijk
Kiki Schippers is op zoek, maar waar is ze naar op zoek? Naar het allermooiste lied, de treffendste metafoor, het grappigste verhaal of gewoon de keiharde waarheid? Foto: Jaap Reedijk (Foto: Jaap Reedijk)

Cabaretière Kiki verovert het publiek met haar mooie liedjes

Oldenzaal - Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel: met haar liedjes verovert Kiki Schippers ieder publiek. Ze kreeg in De Slimste Mens zelfs Maarten van Rossem aan het lachen! Met de Publieks- en de Persoonlijkheidsprijs van Cameretten, de Annie M.G. Schmidtprijs en lovende recensies voor haar debuut op zak waagt ze zich nu aan haar tweede voorstelling: WAAR.


Haar ster rijst snel, maar Kiki Schippers is wars van sterallures en wil zich nog zeker niet meten met haar voorbeelden Brigitte Kaandorp, Lenette van Dongen en Sara Kroos. "Noem me alsjeblieft geen vedette. Ik heb nog genoeg te ontdekken." Dat is ook de reden dat ze dit seizoen graag de grotere theaters met de kleinere zalen combineert. "Het grote voordeel van de kleine theaters is dat je daar heel snel de goede sfeer te pakken hebt."


Voor haar tweede show heeft ze duidelijk geprobeerd de lat hoger te leggen. "Ik heb mezelf een aantal doelen gesteld", hult ze zich eerst enigszins in nevelen om daarna met een heldere toelichting te komen. "Ik probeer me nog meer de techniek van stand-upcomedian eigen te maken. Bovendien wil ik in mijn eentje de illusie wekken dat ik door een band wordt begeleid. Ik moet muzikaal vol aan de bak want ik ga meerdere instrumenten bespelen.", aldus Schippers die uitkijkt naar de voorstellingen in de kleinere theaters van Overijssel. "Er wordt vaak gezegd dat de bezoekers in dit deel van het land rustiger zijn. Ik vind ze juist heel open en onbevangen. Ach, hoe je het ook wendt of keert, je moet iedere avond weer het publiek veroveren", weet de cabaretière die in 'De Slimste Mens' zelfs beroepschagrijn Maarten van Rossem aan het lachen kreeg. En dat is misschien wel de grootste uitdaging.''


In WAAR keert Kiki terug naar haar geboorteplaats Woerden. En dan valt haar na jaren van afwezigheid natuurlijk van alles op. "In de voorstelling gaat het om mijn perspectief. Wat zie ik? Ben ik veranderd of is de wereld om mij heen veranderd? Wat doet mijn omgeving met mijn beeld van de waarheid. Persoonlijk vind ik het bevrijdend als mij een nieuwe waarheid wordt aangereikt. Ik mag zelf ook graag kritisch doorvragen en ergens een bommetje op gooien. Het vraagt iets van je om voorbij jouw eigen waarheid te kunnen kijken. Dat vind ik wel iets moois."

De voorstelling WAAR van Kiki Schippers is te bezoeken op vrijdag 17 mei om 20.15 uur in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. Kaarten kosten 17,50 euro (inclusief consumptie) en zijn verkrijgbaar bij de theaterkassa en via www.stadstheaterdebond.nl.

Meer berichten