Foto: Picasa

Wandelen met Eddy: Hoge Boekel

Hoge Boekel - De lucht is hardblauw en de schrale wind maakt je bijna wanhopig. Al zolang. Maar het zonnetje schijnt en teeng de koale wind kuj joe wel aantrekken. De Strokappenweg wandelt noar het Haagse bos hen. In de berm van deze heerlijke weg bloeien koekoeksbloemen, boterbloemen en veul madeliefjes. Ook de goudgele brem is hier volop te bewonderen. Boerderijtjes zijn zo mooi omgeven met prachtige tuinen waar je de tent wel in wilt opzetten.

Verstopt achter een haagbeuk zie ik een heel mooie roodbloeiende boomgaard. De kippen scharrelen onder de fruitbomen en kieken ongeduldig noar de bomen en kunnen niet wachten tot het eerst fruit gaat vallen. Kippen zijn zo bijzonder zo as ze met elkaar kuieren. Het lek alsof ze altied met mekaar aan het mopperen zijn.

Ik loop tot aan een houten hek en loop terug noar de Hogeboekelweg, sla linksaf en wandel over een bruggetje dat over de Elsbeek loopt. Hier zijn de bermen kaal geschoren. Zol hier een kapper wonen? Wel mooi glad. Dat een berm zo glad kan ween'n.

Hier wandel ik noe in zo'n karakteristiek coulisselandschap dat zo typerend is veur Noordoost-Twente. Rechtsaf de Lonneker Markeweg in. Hier iets van de weg of stet een oale boerenschuur waar ik toen in de weide foto's aan het maken was. Een vrouw komp nu mie hen loop'n. Ik dach nog; noe zal ze mie wel uut de weide jagen. Nee, ze was opgewonden. Ze zei ''Ik zal die is wat moois loaten zeen.'' Ik loop door het hoge gras achter haar aan. Ze loopt de oale romantisch aandoende schuur in. Het geluud van een radio komt mie tegemoet. Ze loopt noar de radio hen en ik dacht die zal ze wel uutzetten. Ze wenkt mij, en daar zit in een kasje onder de radio een nestje jonkies van de gel kwikstaart! Ja, weet je wat zo bizonder is dat die moeder alleen maar op de eieren ging zitten broeden as de radio an was. Het landschap begint noe over te goan in een parkachtig landschap. In een flauwe draai sla ik rechtsaf de Lindermatenweg in.

Fluitenkruid. As zilver zo mooi. De ondergaande zon schijnt met een sprookjesachtig licht deur de bomen hen zet het fluitenkruid in vuur en vlam.

Dan voorbij de vijf berkenbomen zie ik in de verte een ree grazen. Het zachte licht maakt van hem een filmster. Tjee, wat een geluksmoment. Ze is aan het grazen tussen de pluizen van de uitgebloeide paardenbloemen en deze kleuren goudgeel in de ondergaande zon hier aan de Lindermatenweg. Zo dicht bie en zo ver mooi.

Ik sla linkssaf de Kuipershoekweg in en wandel langs een weide met tientallen koeien ze staan te gloeien in het zachte licht van de zonsondergang/ Hier steek ik Losserstroat over en wandel een stukje op met de Landweerweg. De Landweerweg, door fietsen vrogger toen het nog bruiste op vliegveld Twente elke dag tientallen militairen uut Losser over deze weg.

Na 100 meter linksaf de Oude Losserseweg op. Het is een zandweg met karrensporen en het fietspad wordt afgebakend met die mooie wit opgekalkte poalen. Het uutzicht is hier werkelijk prachtig. Her en der liggen poelen te rusten in het weidelandschap waar elk moment de kikkers beginnen te kwaken en te paren.

We steken hier voorzichtig links en rechts kijkend de Lossersestroat over en wandelen verder op het fietspad. Je kunt hier zo lekker ver en diep kijken. Dan sla ik linksaf de Glanerbrugweg in. Het weggetje klimt en daalt Bonus: Liefst vijf reeën steken voor mij de stroat over en verdwijnen in het struikgewas. Dan linksaf de Lonneker Markeweg in. Tientallen paarden lopen te grazen en te spelen in een onaanzienlijke grote weide. Hier op dit stroatje kun je als je geluk hebt vele reeën spotten. Uit de verte hoor ik de schreeuw van een fazant. Aan het eind van de Lonneker Markeweg rechtsaf langs de geschoren bermen, over het bruggetje en dan zijn we terug op de Strokappenweg woar ooze wandeling is begonnen.

De schemer valt over dit eeuwen oale land tussen Enschede, Lonneker en Losser.

De route: Strokappenweg, Hogeboekelweg, Lonneker Markeweg, Lindermatenweg, Kuipershoekweg, Landweerweg, Oude Losserseweg, Lossersestroat, Glanerbrugweg, Lonneker Markeweg, Hogeboekelweg en Strokappenweg.

De wandeling duurde ongeveer 80 minuten.

Meer berichten