De Lutte - centrum van De Lutte, met de kerk, de Hellehond en de nieuwe schooleditie OL     Foto Carlo ter Ellen DTCT  CTE20121205
De Lutte - centrum van De Lutte, met de kerk, de Hellehond en de nieuwe schooleditie OL Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20121205 (Foto: Carlo ter Ellen DTCT)

RouTextiel: de Hellehond in De Lutte

De rubriek RouTextiel vertelt deze keer over de Hellehond. 

De Lutte heeft het beeld van de Hellehond te danken aan textielfabrikant Adolf (Dolf) Molkenboer. Dolf was zeer geïnteresseerd in Egyptische Mythologie. Hij raakte geboeid door Anubis, de hond die waakt bij de graftombe van farao Toetanchamoen. Molkenboer vroeg jeugdvriend Pieter de Monchy om de hond na te maken en die te koppelen aan het verhaal over de hellehond in De Lutte en omgeving. Het beeld werd in de tuin van Molkenboers villa Mierennest geplaatst.

Hieronder zien we Anubis waar het beeld van de Hellehond op is gebaseerd. De Hellehond kreeg in de jaren '70 een mooi plaatsje in het centrum van De Lutte.


Buitenplaats het Mierennest (foto hieronder) werd in 1925 in opdracht van Hermanus Johannes Molkenboer gebouwd, later woonde zijn zoon Dolf er.


Meer berichten