Ton Leeuwenkuil en Harrie Hilbrink boden Hennie Olde Loohuis van het Openluchtmuseum een cheque aan voor het bijenproject.
Ton Leeuwenkuil en Harrie Hilbrink boden Hennie Olde Loohuis van het Openluchtmuseum een cheque aan voor het bijenproject. (Foto: )

Bijen wonen in een heus paleis in Openluchtmuseum Ootmarsum

De bijen hebben nu een wel heel mooi verblijf in Openluchtmuseum Ootmarsum: vrijdag vond de overdracht van de nieuwe museumbijenstal aan Bijenhoudersvereniging Ootmarsum plaats.

Ootmarsum - Secretaris Rob Meijer sprak namens het museumbestuur zijn erkentelijkheid uit voor de geleverde prestatie. Aannemer Henk Kamp, houthandel Oude Hengel Gildehaus en de vrijwilligers van het museum regelden de bouw. Gememoreerd werd dat in 1600 in Twente rond de 30 procent van de boeren een bijenstal had en dat honing een kostbaar goedje was in die tijd. Maar liefst twintig pachters van de boerderijen van de Commanderie Ootmarsum betaalden een deel van hun huur in honing.

Eric Scholten Linde, voorzitter van de bijenhoudervereniging Ootmarsum, maakte duidelijk hoe belangrijk de bijen zijn voor het ecosysteem en onmisbaar in de natuur. Hij sprak zijn erkentelijkheid uit over het beschikbaar stellen van de bijenstal en dankte de sponsoren die hun steentje hebben bijgedragen, zoals Welkoop, Artica, apotheek Scheepers en tuinmeester Jos Heerink.

Wethouder Benno Brand sprak zijn waardering uit voor het initiatief en het vrijwilligerswerk van de imkers waar de natuur de vruchten van plukt. Ton Leeuwenkuil van de Rabobank gaf aan dat de bijenstal een paleisje voor de bijen geworden is en dat de Rabobank dit een bijzonder waardevol project vindt. Samen met Harrie Hilbrink van de Rabobank bood hij aan de voorzitter van het openluchtmuseum, Hennie Olde Loohuis, een cheque van 4000 euro aan.

Ben Heerink, de opperstalmeester van de bijenstal, nodigde daarop de wethouder en de gasten uit voor de openingshandeling. Benno Brand zocht en vond in de gevlochten figuur van de heilige Ambrosius de sleutel van de nieuwe bijenaccommodatie. Hierna werd de ' doorloopbijenstal' bezichtigd. Duidelijke informatiepanelen geven informatie over het leven van de bijen en allerlei brochures en folders zijn beschikbaar. Afsluitend werd aan de gasten een glaasje honingwijn aangeboden. Deze Ambrosiuswijn is net als de Los Hoes-honing verkrijgbaar in de museumwinkel.

Hiermee is weer een verder onderdeel van het vernieuwingsplan van het museum gerealiseerd. Leden van de bijenhoudervereniging zijn regelmatig op deze locatie aanwezig om de bezoekers te informeren.
Het land van Heeren en Boeren is nu ook het land van bijen en honing.

Het openluchtmuseum Ootmarsum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Meer berichten