Met het doorknippen van het lintje openden Judith Fox en haar dochter Lizzy officieel het waterpunt. Een feestelijk moment voor de inwoners van de streek in en rond Darajani.
Met het doorknippen van het lintje openden Judith Fox en haar dochter Lizzy officieel het waterpunt. Een feestelijk moment voor de inwoners van de streek in en rond Darajani. (Foto: )

Tanzaniaans dorp enorm geholpen met waterproject One4Life

Dankzij de Twentse stichting One4Life beschikt het Tanzaniaanse dorp Darajani nu over schoon drinkwater. Het waterproject van One4Life bewees meteen zijn nut want nog voor het goed en wel was afgerond, bleek het schone drinkwater van onschatbare waarde tijdens een grote watersnoodramp.

Denekamp/Darajani - "Zóveel water dat alle inwoners moesten worden geëvacueerd naar droge gebieden," vat Judith Fox van stichting One4Life de watersnoodramp samen. "Groot gevaar bij zo'n watersnoodramp is een cholera-uitbraak. Die bleef dankzij de waterput uit. Geen cholera dus dankzij de gulle giften uit Nederland."

De watersnoodramp vond begin juni vorig jaar plaats, nog tijdens de werkzaamheden. Daardoor liep het project iets vertraging op, maar het is nu klaar en het kon officieel gepresenteerd worden.

Er is een bron aangeboord en een waterpomp gerealiseerd. Het medisch personeel in de dispensary heeft nu beschikking over drinkwater. Er is ook een watertappunt voor de inwoners. "Een enorme vooruitgang, want Darajani heeft nu de beschikking over schoon water en daarmee worden veel ziektes voorkomen," vertelt Fox die voor de officiële opening van het waterpunt naar Tanzania afreisde. "Het water is officieel getest en voldoet aan de eisen van de World Health Organisation WHO en de Tanzaniaanse overheid. Water van goede kwaliteit dus. Daar zijn we trots op."

Er wordt nu volop gebruik gemaakt van de waterput door het medisch personeel in de dispensary en door de inwoners die intussen allemaal weer terug zijn in hun dorp.

One4Life heeft nog een project in de planning. "We zouden graag een moeder-kindafdeling realiseren bij de dispensary. Speciaal voor zwangerschapscontroles, bevallingen en nazorg. De Tanzaniaanse overheid steunt het idee. Als het project lukt, zorgt de overheid voor twee personeelsleden. Hiermee gaan we binnenkort aan de slag; daar horen jullie dan meer over."

facebook.com/stichting-one-for-life


Meer berichten