Herman Finkers vertelt in de EO-podcast uitgebreid over wat het geloof voor hem betekent. Dat doet hij bij David Boogerd.
Herman Finkers vertelt in de EO-podcast uitgebreid over wat het geloof voor hem betekent. Dat doet hij bij David Boogerd. (Foto: )

Herman Finkers in de Ongelooflijke Podcast

Herman Finkers heeft meegewerkt aan 'De Ongelooflijke Podcast' van de EO. Finkers sprak met David Boogerd over het geloof.

Beuningen - Hij pleitte daarbij voor een kerk die een zo progressief mogelijk mensbeeld koppelt aan een zo traditioneel mogelijke liturgie. In een openhartig gesprek van een klein uur gaat het onder meer over lid zijn van een kerk die onder vuur ligt, humor, Gregoriaanse zang en Hermans ziekte.
De cabaretier vindt dat in de protestants-christelijk hoek de Bijbel te veel in plaats van God wordt gesteld. "God wordt aan de kant geschoven en er wordt een boek vooruitgeschoven. Ik geloof niet in de Bijbel; ik geloof in God. Je kunt zodanig God zoeken – via een boek - dat je Hem totaal misloopt. Hij zit bijvoorbeeld ook in de natuur…"

Overtuigd lid

Finkers vertelt dat hij soms wordt overvallen door het besef van het 'hele grote'. In kunst, humor en religie vindt hij omgangsvormen voor het ongerijmde.

En hoewel de katholieke kerk de laatste jaren veel kritiek te verduren krijgt, blijft Finkers overtuigd lid.
"Ten eerste vind ik niet dat de goede mensen de kerk uit moeten gaan, maar de hypocrieten en de misbruikers." Ook zegt hij: "Men kankert veel op de kerk, maar we vergeten vaak hoe belangrijk het is geweest voor de ontwikkeling van het onderwijs, ziekenzorg, naastenliefde. Dat is ook een deel van de kerk."

Zin van het leven

Toen de inmiddels 64-jarige Finkers psychologie studeerde, worstelde hij met de vraag waartoe hij op aarde was. De vraag speelt weer op nu zijn gezondheid achteruit gaat: "Mijn geest wil nog van alles, maar mijn lichaam laat mij in de steek. Ik ben hier niet om zo aangenaam mogelijk naar de dood toe te glijden", zegt hij. "Ik wil wel iets betekenen. Je moet de wereld een millimetertje mooier achterlaten als dat kan."

Podcast beluisteren

De podcast is beschikbaar via iTunes, The Podcast App en de website van NPO Radio 1.

Meer berichten