Harry Roetert is helemaal verknocht aan Bad Bentheim. Zo zeer zelfs, dat hij er een boek over heeft geschreven.
Harry Roetert is helemaal verknocht aan Bad Bentheim. Zo zeer zelfs, dat hij er een boek over heeft geschreven. (Foto: )

De bijzondere band van Harry Roetert met Bad Bentheim

Bad Bentheim kent een rijke historie. De man met wie wij spreken is verknocht aan deze plaats en zijn geschiedenis. Hij geeft er rondleidingen aan toeristen en houdt bedrijfs- en familie-uitjes. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven waarin hij de mooiste verhalen over dit gebied met haar rijke historie met de wereld deelt. Wat heeft Harry Roetert met Bad Bentheim?

Bad Bentheim - De grootste inspiratiebron is misschien wel de op een heuvel gelegen burcht die al bijna duizend jaar bewoond wordt door de nazaten van de graven en vorsten van Bentheim en Steinfort, verre afstammelingen van de graven van Holland. Nog steeds domineert het kasteel de stad. Het boek gaat vooral over de verhalen van de mensen die in het kasteel en in de buurt van het kasteel leefden, aan de hand van dingen die je nu als bezoeker nog kunt zien. Bad Bentheim - Sporen van een rijk verleden is dan ook de titel.

Harry woont sinds 2008 in Bad Bentheim. "Ik kom uit een boerenfamilie uit de buurt van Deventer'', vertelt hij. ''Mijn voorouders komen uit Noordrijn-Westfalen. Bad Bentheim is een beetje terug naar mijn roots dus. Ik heb ook geruime tijd in Wageningen en Bentelo gewoond."

Waardoor is jouw fascinatie voor Bad Bentheim ontstaan?
Harry: "Eind 2007 ben ik samen met mijn gezin verhuisd naar Gildehaus, dat ligt naast Bad Bentheim. In 2009 zag ik een oproep van de VVV in Bad Bentheim. Zij zochten stadsgidsen. Ik was meteen enthousiast en heb me aangemeld. Waarom? Ik heb altijd al een grote interesse - noem het fascinatie - voor geschiedenis gehad en er ook altijd veel over gelezen. Bovendien vind ik het leuk om mijn kennis te delen met mensen. Nadat ik was begonnen met het geven van de reguliere en openbare stadsrondleidingen in het Duits, heb ik mij verder ontwikkeld en ben vervolgens ook kasteelrondleidingen gaan doen. Dat deed ik eerst alleen in het Duits, later ook in het Nederlands en af en toe in het Engels. Mijn enthousiasme bracht mij ertoe om extra activiteiten te ontwikkelingen, specifiek voor Nederlanders. Denk aan stadswandelingen, fietstochten in de omgeving, themawandelingen, maar ook combinaties van deze mogelijkheden. Zelfs complete dagtochten/arrangementen op maat ben ik op den duur gaan aanbieden. Ik heb een website gebouwd en ben mijzelf als Bad Bentheim-specialist op social media gaan profileren."

Het boek bevat zowel verhalen over de voormalige adellijke bewoners van het kasteel als verhalen over gewone mensen, over bezoekers en legendes. De verhalen worden geïllustreerd door foto's die, een enkele uitzondering daargelaten, gemaakt zijn door Harry zelf.

Hoe is het boek ontstaan?
Harry: ''Een serie korte verhalen op Facebook ligt ten grondslag lagen aan het boek. Mijn hoofdinkomen komt nog altijd voort uit mijn werk als projectmanager bij een projectorganisatie op het gebied van duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling. Tot vorig jaar werkte ik daar fulltime en sinds dit jaar nog drie dagen per week. In de zelfde periode heb ik mijn eigen bedrijf Creagro opgericht. In eerste instantie uitsluitend om het boek in eigen beheer uit te geven. En uiteraard wil ik mijn vriendin en mijn dochter van 13 ook nog de nodige aandacht geven én probeer ik met enige regelmaat te sporten. Er zitten te weinig uren in een dag... Voor wie het boek is? Voor iedereen met enige interesse in geschiedenis en cultuur.''

Harry is ook kunstenaar. Hij maakt kunstwerken en exposeert die. "De laatste jaren heb ik nog maar weinig tijd voor schilderen en exposeren, maar ik sta natuurlijk altijd open voor aanbiedingen'', zegt Harry.

Ben je niet bang dat Bad Bentheim een te drukke toeristische trekpleister wordt?
Harry: ''Vooral in de zomer komen veel toeristen naar Bad Bentheim. Mijn doel is niet zozeer om nog meer toeristen te trekken, maar wél om een aantal van hen een leuke en interessante tijd te bezorgen en te vermaken met mijn verhalen. Ik heb bovendien, mede dankzij het boek, weer allerlei interessante mensen leren kennen, zoals de burgemeester van Bad Bentheim aan wie ik het eerste exemplaar van het boek heb mogen overhandigen in het kasteel en de kunstenaar die het standbeeld van de Kuhlkerl, de arbeider in de steengroeves, heeft gemaakt. Dat is Oldenzaler Berend Seiger. Overigens is er ook mogelijk interesse in een Duitse versie van het boek. Dat alleen al maakt het allemaal de moeite waard."

Het boek bestellen kan via www.bentheim.info

Meer berichten