De ‘Tien van Toos’ waar het boek mee afsluit geeft een inkijkje in de bijzondere collectie van museum de Pelgrim.
De ‘Tien van Toos’ waar het boek mee afsluit geeft een inkijkje in de bijzondere collectie van museum de Pelgrim. (Foto: )

Jubileum museum de Pelgrim gevierd met boek

Het Oldenzaalse museum de Pelgrim viert een jubilieum: het is 15 jaar geleden dat het museum aan de Hofmeijerstraat in Oldenzaal werd geopend. Dat wordt gevierd met een boek: 'Toos Achterweust en het Rijke Roomsche Leven'.

Oldenzaal - De collectie van het museum werd bij elkaar gebracht door Toos Achterweust. In 1986 maakte zij haar eerste tentoonstelling in de Bergkerk in Deventer met haar verzameling beelden, prenten, schilderijen en andere voorwerpen uit het 'Rijke Roomse Leven'. In de jaren erna groeide haar verzameling steeds verder totdat de woning in Oldenzaal aan de Bilderdijkstraat bijna uit zijn voegen barstte.

Vanaf 1999 zette Toos zich in voor de realisatie van een 'echt' museum. Met steun van een comité van aanbeveling waarin onder anderen Herman Finkers zitting neemt lukt het haar: op 2 februari 2014 opent museum de Pelgrim de deuren.

Het boek 'Toos Achterweust en het Rijke Roomsche Leven' is geschreven door Rijn van Welij. Met gevoel voor historie én humor beschrijft hij de levensloop van Toos tot aan de opening van het museum. Een levensverhaal dat zich laat vervlechten met een beschrijving van het verzuilde en later steeds verder ontzuilde Twentse Roomse leven. Het boek is meer dan alleen het verhaal van Toos; het plaatst haar leven in de bredere sociale context van de 20ste eeuw.

'Toos Achterweust en het Rijke Roomsche Leven' is vanaf 28 juni verkrijgbaar bij museum de Pelgrim en Museum het Palthe Huis voor 14,95 euro.

Meer berichten