Foto: Eddy Oude Voshaar

Wandelen met Eddy door het Losser van de jaren '60

Op de hoek Lutterstroat/Meidoornstroat begin ik mijn wandeling door Losser tijdens de jaren zestig. 's Maandags was het hier tussen de rijtjeswoningen van de Meidoornstoat en Lijsterbestroat een witte zee van lakens, slopen en ander wasgoed.

Losser - Tijdens de lente, als de heggen in bloei stonden en het witte wasgoed golfde in de wind en heggemussen een poepje lieten vallen op de witte was die met waskniepers aan de waslienen hing. De stroaten waren van de kinderen en de enkele auto die deur de stroat reed, was van een of andere notabele. Hier werden de voetballers geboren die later in het eerste van Losser, TAR of PJ voetbalden. Hier woonde Jan de eekhoornkeerl. Hij hield kateekers (eekhoorns) in zien volière.

Bleekwachtershuisje

Kinderrijke gezinnen in veul te kleine arbeidershuisjes, met schoorstenen die zich vasthielden aan de antennes, woonden hier bijna bie mekaar in huus. Dan aan het eind van de stroat slaan we rechtsaf de Sportlaan in langs De Bleek woar wie vrogger schaatsen hebt leerd en langs het schilderachtige bleekwachtershuisje dan linksaf de Scholtinkstroat in. Hier lag vroeger een kerkhof. Nu staan er al vele jaren de 'zilverhuusjes'. Als we hier rechtsaf gaan, lopen we op een van mooiste en romantische weggetjes van oos dorp: de Kopshofweg. Als Rembrandt in zien tied dit weggetje kende, was hij zo ter plaatste begonnen met het schilderen van dit weggetje dat zo prachtig achter de Dorpsbleek hen wandelt.

Duivenmelkers

Vedan! Dan komt wie in het rooie dorp ook kleine woningen die er ook zo schattig aan de buutenkant uutziet. Langs de voormalige brandweerkazerne en hier bint wie beland in een buurt woar toentertijd veul duivenmelkers woonden. Hier woonde ook mijn eerste verkering; een meisje vol met jeugdpuistjes op wel ik zo verliefd was. Ze kreeg van de huusarts altied teerzalf om de acne te bestrijden. Haar pa was ook een doem'mkeerl en hij kon zich altied zo druk maken as zien doem'm op het dak bleem'm zitten as ze terug kwamen van een vlucht. Dan rammelde hij al harder met zien busje met doemvoer. 'Kom dan, kom dan! Verdomme rotdoem'm!' En was hij niet te genieten. Soms kreeg ik het gevoel dat ik door as buutenstoander schuld aan was dat die doem'm op het dak bleven zitten. Ze waren net as de doem'm protestants en ik was rooms en toen was het nog dat twee geloven op een kussen, doar lag de duuvel tussen.

Soms kom ik haar nog weleens teeng in het dorp en dan denk ik woar is die tied bleem'mm? Hier in de buurt werd er ook veul handeld in tweedehands fietsen en andere prularia. Ook woonden hier veul kanariekeerls. Aan het eind van die lange Scholtinkstroat woonden veul militairen die werkzaam waren op Vliegveld Twenthe en de meesten proaten hooghollands omdat ze uut het westen kwamen.

De Smalmaatstroat steet ongeduldig op mie te wachten en hier sla ik linksaf richting café Heideman aan de Dinkel. Dit is het café woar mien pa en ma in 1949 de bruiloft hielden. Het café hef alles overleefd. Toen in die roerige joaren zestig waren er tientallen cafés in het dorp aan de Dinkel. Veur het mooie café slaan we linksaf de Wilgenkamp in. Dinkeldal zou een veul toepasselijke naam zijn voor dit stroatje dat aan de rand van het dorp en de Dinkel ligt. Hier danste het goudgele rogge aan de borders van de Dinkel en plukten we de blauwe korenbloemen. Mien pa was hier ook regelmatig klaver en melkdistel aan het plukken veur onze konijnen. Noe staan er fraaie huizen die genieten van een prachtig uitzicht over het Dinkeldal. In de Dinkelweides lopen pony's met lange manen zoals de langharige hippies in de jaren zestig.

In de draai ga ik rechtsaf de Schoklandweg op dan na 100 meter links het Welppad op. Zo mooooi! Hier lopen we in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Dromerig en als het licht gunstig gestemd is als een sprookje, zo mooi. Als de Dinkel buiten haar oevers treedt, staat het hier blank van het Dinkelwater. Dan linksaf de Ravenhorsterweg op; vervolgens rechtsaf het Hasseltpad in. Deze brengt mij op de Kopshofweg aan de bleek. Hier heb je een mooi uitzicht op het bleekwachtershuisje en de oale toren. Dan rechtsaf de Gilderhauserweg rechts aanhouden dan linksaf de Hofstroat in de Sportlaan oversteken de Steenstroat in aan het eind linksaf de Hannekerveldweg op dan aan het eind bint wie terug op de hoek Meidoornstroat- Lutterstroat.

De route:

Lutterstroat, Meidoornstroat, Sportlaan, Scholtinkstroat, Smalmaatstroat, Wilgenkamp, Schoklandweg, Welppad, Ravenhorsterweg, Hasseltpad, Kopshofweg, Gilderhauserweg, Hofstroat, Steenstroat, Hanekerveldweg en Lutterstroat.

De wandeling duurt ongeveer 70 minuten.

Meer berichten