Dankzij Tim Fabius kan slaapapneu met behulp van een simpele meting van het zuurstofgehalte in het bloed worden uitgesloten.
Dankzij Tim Fabius kan slaapapneu met behulp van een simpele meting van het zuurstofgehalte in het bloed worden uitgesloten. (Foto: Marlies Lenselink)

Timon Fabius' methode sluit slaapapneu uit

Enschede -Dankzij Tim Fabius, technisch geneeskundige bij MST, kan slaapapneu sinds kort met behulp van een simpele meting van het zuurstofgehalte in het bloed tijdens de slaap worden uitgesloten.Deze methode (die bestaat uit een plakker op de vinger en een polshorloge) wordt inmiddels door meerdere huisartsen in de regio Twente toegepast. En voorkomt dat een op de vijf patiënten onnodig doorverwezen wordt naar een slaapcentrum.

Bij slaapapneu stopt de ademhaling meerdere keren tijdens de slaap, meestal doordat de bovenste luchtweg tijdelijk dichtvalt. Het lichaam zal uiteindelijk zelfstandig de ademstop beëindigen, maar bij iedere ademstop kan er een daling van het zuurstofgehalte in het bloed en een wekreactie optreden.

Patiënten met slaapapneu zijn dan ook vaak vermoeid, hebben een kort lontje en een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Uit de onderzoeken bleek dat bij een normaal aantal zuurstofdalingen tijdens de slaap slaapapneu veilig uitgesloten kan worden.

In een slaapcentrum wordt indien nodig een uitgebreide test uitgevoerd, waarbij tijdens de slaap onder andere de ademhaling, het zuurstofgehalte van het bloed, snurkgeluid en beweging van de borstkas en buik worden gemeten.

Technisch geneeskundige Timon Fabius, werkzaam op de afdeling Longgeneeskunde van MST, promoveerde op vrijdag 21 juni op zijn onderzoeken naar nieuwe testen voor het aantonen of uitsluiten van slaapapneu.

Meer berichten