'Arbeidsmigranten moet hier fatsoenlijk kunnen wonen'

Dinkelland en Tubbergen hebben een beleid opgesteld voor arbeidsmigranten. "Omdat we vinden dat deze mensen op een fatsoenlijke manier moeten kunnen wonen."

NOTwente - Het beleid 'logiesverstrekking seizoensgebonden en tijdelijke arbeidsmigranten in het buitengebied gemeente Tubbergen en gemeente Dinkelland' stelt regels wat wel en niet mogelijk is. Zo wordt kamerverhuur in het buitengebied verboden, maar kan dit met het nieuwe beleid op beperkte schaal mogelijk worden gemaakt. Er wordt uitgegaan van maximaal vijf locaties per gemeente waar steeds maximaal tien arbeidsmigranten tijdelijk kunnen wonen. Zij krijgen een vergunning voor 5 jaar, die met 5 jaar kan worden verlengd.

Een belangrijk speerpunt is de (morele) verantwoordelijkheid die werkgevers hebben ten opzichte van arbeidsmigranten. "Het zijn mensen die ver van huis hier hun werk doen," zegt wethouder Volmerink van Tubbergen. "Het zou mooi zijn als ondernemers die arbeidsmigranten in dienst hebben, ook hun verantwoordelijkheid zouden pakken om hen naast hun werk wegwijs te maken in Tubbergen en Dinkelland of iets zouden organiseren op het gebied van scholing of sport."

Dit beleid is voorlopig een pilot.Het arbeidsmigrantenbeleid wordt na de zomer vastgesteld door de gemeenteraad en ligt tot die tijd ter inzage.

De gemeente nodigt ondernemers en logiesverstrekkers uit om op 16 juli om 18:00 uur in het Kulturhus in Reutum hierover in gesprek te gaan. "We willen graag toetsen of dit beleid aansluit bij de werkelijkheid en of het haalbaar is. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we het aanpassen. Het is goed om hierin samen op te trekken, want we hebben hierin allemaal onze verantwoordelijkheid", vinden de wethouders.

Meer berichten