Eddy komt op zijn wandelingen bloemen tegen in prachtige kleuren.
Eddy komt op zijn wandelingen bloemen tegen in prachtige kleuren. (Foto: Eddy Oude Voshaar)

Wandelen met Eddy naar Glane

Eddy Oude Voshaar maakt elke week een wandeling speciaal voor de Weekkrant. Deze week van Overdinkel naar Glane.

"Ik loop op de hoek van de pastorie van de Gerardus Majellaparochie via de Pastoor van Laakstroat langs het prachtige Gerardus Majellapark. Hier vindt al vele jaren de inmiddels landelijke bekende Gerardus Majellaprocessie plaats.

Buiten de bebouwde kom slaan we linksaf de Goormatenweg in. Het is een schilderachtig weggetje omzoomd door huisjes en huizen met grote tuinen. In een weilandje grazen enkele geitjes, kippen en konijnen en een vrouw die de dieren aan het voeren is. ''Zo'', zegt ze teeng mie, ''doe komst hier ook niet uut de buurt of wa? Er is niks mooier as hier wonen aan de Goormatenweg. Hier heb je last van geeneen. As ik dat allemoal zie op de televisie wat van ellende de overal is dan pries ik mie gelukkig dat ik hier samen ben met mien Gerard en de dieren.''

Voorbij de draai loop ik teeng een Mariakapelletje bij bed and breakfast Erve Naatsboer. Het is een bijzonder fraai kapelletje. Een klein kerkje mag ik wel zeng. Dan de Tiekenveenweg. Hier werd vroeger veel gesmokkeld. Boter, foezel, kleren, zelfs vee. Met kruiwagen en kinderwagen zag je de mensen trekken over de grenspoal. Diepe karresporen doorploegde de paarse heide hier. Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om je een beeld te vormen van het landschap: Desolate liggende veenplassen in moerassige velden in eindeloze heidevelden die tot aan het Aamsveen doorliepen.

De woningen aan de Tiekenveenweg kijken allemoal uit op Gronau met zijn watertoren en nog enkele fabriekspijpen. Voorbij de draai lopen we langs een hondendressuurveld en dan komen we uit op de Glanestroat. Daar sla ik rechtsaf richting het kleinste dorpje van de gemeente Losser. Het is een mooi stroatje dat naar Glane loopt. Het begint een beetje heuvelachtig te worden en dan na de draai van het weggetje heb je een liefelijk uitzicht op het dorpje.

Maar eerst steken we de Dinkel over. Hier wordt regelmatig het ijsvogeltje gezien. Ook zit hier het kabbelende riviertje vol vis en rivierkreeften. Langs de Dinkel wandelt het Lagapad dat vanaf de Zoekerbrug naar Gronau loopt. Dan zijn we aangekomen in de Glane. Uit alle ramen van de woningen hangt de groene schuttersvlag. Volgende week is het hier schuttersfeest en dan is iedereen die wat heeft met de Glane en het schuttersfeest present om in de tent achter de voormalige kerk het schuttersfeest te vieren.

Via de Weerstroat sla ik linksaf richting de grens. Dan, als ik de laatste drempel heb genomen, wandel ik Gronau binnen. Zo anders allemoal. Duitsland aan de Losserstraße staan mooie kleine huusjes die naar Nederlandse begrippen in enorme tuinen met bloemen en enkele met kleinvee, langs de voormalige textielfabriek Spinnerei Deutchland en sla ik linksaf de Dinkelstraße in. Langs het spirituele centrum de Oase en bij de Dinkel ga ik rechtsaf en loop langs prachtige klaproosvelden het Lagapad op tot aan de Glanestroat. Dan rechtsaf richting Overdinkel.

De route:

Pastoor van Laakstroat, Goormatenweg, Tiekenveenweg, Glanestroat, Weerststroat, Gronauerstroat, Losserstraße, Dinkelstraße, Lagapad en vervolgens Glanestroat en Pastoor van Laakstroat. De wandeling duurt 80 minuten.

Meer berichten