Leuke uitdaging voor jong en oud: de weg vinden in het Groot Twentsch Maïsdoolhof. Zondag ging de doolhof open.
Leuke uitdaging voor jong en oud: de weg vinden in het Groot Twentsch Maïsdoolhof. Zondag ging de doolhof open. (Foto: )

Groot Twentsch Maïsdoolhof in Fleringen is geopend!

Het mais staat hoog, dus zondag kon het Groot Twentsch Maïsdoolhof worden geopend. Van heinde en verre komen mensen naar Fleringen voor de doolhof. Zus en broer Jacquelien en Erik Lenferink heten iedereen van harte welkom.

Fleringen – Vergis je niet in de omvang van de doolhof: het is zo'n vier hectare groot; ruim vijf voetbalvelden. Publiek loop door kronkelige paden tussen de maisplanten door, op zoek naar het midden waar een grote uitkijktoren staat. Maar dan ben je er nog niet; de terugweg gaat via een andere route.Uitgang gevonden? Dan kun je uitrusten op het terras. Ook leuk zijn het maiszwembad, de speelweide en de traptrekkerracebaan.

Zondag werd de doolhof geopend. "We zijn heel tevreden met de hoogte van de mais; het is al 1.80 hoog," vertelt Jacquelien. "Kinderen kunnen er dus niet meer overheen kijken. Sommige volwassenen wel, maar het is al zó hoog dat ze de andere paden niet meer kunnen zien. Dus iedereen kan er verdwalen," lacht ze.
Dat is natuurlijk wel een beetje de bedoeling van de doolhof. "We tekenen het patroon elk jaar zelf op papier. In de praktijk wijken we daar vaak nog van af; dan maken we een rondje extra of een doodlopend paadje erbij. Zo is er elk jaar een andere route. Wat blijft, is de nooduitgang. Voor wie ineens écht niet meer wil."

Het is best een ingewikkelde doolhof. "Zeker, met kruispunten en rotondes. Bezoekers zijn ongeveer zo'n drie kwartier bezig in de doolhof. We maken het nog extra leuk met een speurtocht met opdrachten."
Geen last van de droogte? "Nee hoor. Mais is een subtropisch gewas dat goed gedijd bij regen en veel zon. Tot nu toe gaat de groei prima."

En waar komen de meeste gasten vandaan? "We verwelkomen hier veel mensen uit de regio. Vooral veel jonge gezinnen natuurlijk, maar ook veel opa's en oma's met kleinkinderen. En vergeet de toeristen niet; we zitten hier vlakbij grote campings zoals de Molenhof. De meeste brengen wel een bezoekje aan de doolhof."

Wat gebeurt er eigenlijk met het mais na het seizoen? "Dat wordt geoogst en als veevoer gebruikt. Het gaat naar het vleesveebedrijf dat mijn broer Christiaan van onze ouders overnam. Heel efficiënt."

Naast het maisdoolhof is er ook een bloemenpluktuin; een grote tuin (3000 vierkante meter) vol snijbloemen. Bezoekers kunnen er zelf een bos bloemen plukken. Vanaf de graspaden zijn de bloemperken te bereiken.

De pluktuin is geruime tijd beschikbaar want telkens bloeien weer andere bloemen. "Er staat op dit moment veel in de knop én in bloei," aldus Jacquelien die de maisdoolhof en bloemenpluktuin als mooi geheel ziet.

Maisdoolhof bezoeken

Het Groot Twentsch Maïsdoolhof is gevestigd aan de Oldenzaalsweg ter hoogte van nummer 129 in Fleringen. De doolhof is tot en met 1 september dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, daarna tot 29 september is op zaterdag en zondag. De entree is 4 euro.

Honden mogen aangelijnd mee. De locatie staat met borden aangegeven.


Meer berichten