Foto: gemeente Tubbergen

Herinckhave heeft nu een heus landgoedcentrum

Fleringen – Landgoed havezathe Herinckhave in Fleringen beschikt sinds vrijdag over een landgoedcentrum. In een meer dan 100 jaar oude schuur kunnen vanaf nu groepen belangstellenden meer horen en lezen over het landgoed, dat al uit de Middeleeuwen stamt.

Het nieuwe Landgoedcentrum draagt de naam De Brandschöp. "De schuur is een prachtig onderdeel van ons cultureel erfgoed", aldus Willemien Haverkamp, burgemeester van de gemeente Tubbergen. "Het heeft een historisch karakter en is door haar vorm en door het kleurgebruik een typerend element op het landgoed. We vinden het belangrijk dat dit niet verloren gaat. Daarom hebben wel als college toestemming gegeven voor de verbouwing tot Landgoedcentrum."
Mede-eigenaar en bewoner van het landgoed, Lothar von Bönninghausen, is blij met het nieuwe Landgoedcentrum: "Vroeger werd de schuur gebruikt om brandstof op te slaan, eerst turf en hout en later kolen. De schuur, overigens de opvolger van een schuur die er daarvoor stond, werd daarom 'De Brandschöp' genoemd. Die naam blijft behouden nu de schuur een andere bestemming heeft."

In het huidige landgoedcentrum - een koud en tochtig oud zaaltje volgens Van Bönninghausen - melden zich twintig tot dertig groepen per jaar. "De Brandschöp is een enorme verbetering, alleen al qua comfort, maar ook qua uiterlijk."
Het nieuwe Landgoedcentrum is een niet te missen element voor de ruim 8000 bezoekers die Herinckhave jaarlijks weten, dankzij de ligging direct naast de brug naar de ingang van de Havezate.

Meer berichten