Opperste concentratie bij het determineren van de waterdiertjes die de leerlingen uit de vijver hebben gevist.
Opperste concentratie bij het determineren van de waterdiertjes die de leerlingen uit de vijver hebben gevist. (Foto: )

Op de Leemstee lopen een heleboel kikkers in de klas

De Leemstee in Oldenzaal en de Daltonschool in Lonneker hebben meegedaan aan een nieuw project van IVN Oldenzaal-Losser: Kikkers in de Klas. De leerlingen van groep 6 zijn heel enthousiast over de pilot.

Oldenzaal – Het project bestond uit vier lessen, verzorgd door de schoolnatuurgidsen en werd uitgevoerd van maart tot en met juni. Kikkers stonden centraal. Het IVN doet verslag: "Eind maart deden wij met de kinderen kikkerdril van de bruine kikker in een speciaal aquarium. De lessen bestonden uit een theoriegedeelte en een knutsel- of spelgedeelte. De vierde les was een buitenles. Toen konden we de kleine kikkertjes vrijlaten en andere waterdiertjes gaan vangen en onderzoeken."

De kinderen hebben gedurende 8 tot 10 weken de kikkerdril in de klas gevolgd en gezien dat er dikkopjes ontstaan die zich ontwikkelen tot kleine kikkers. "De leerlingen hebben een logboek bijgehouden waarin ze elke dag opschreven wat ze in het aquarium zagen. We lazen bijvoorbeeld ' Vandaag zij de kikkervisjes heel rustig, maar als ik tegen het glas tik, kikkeren ze weer op'."

Naast theorielessen hebben de kinderen ook veel geknutseld. Een groep leerlingen heeft in de hal van de school met een kraampje een onder- en bovenwatervijver gemaakt. Ook was er een ademhalingsquiz met een prijsje voor de winnaar. "En tenslotte lekker buiten met elkaar met het tikspel 'reiger en kikkers' en ren je rot gespeeld. En niet te vergeten in de laatste les de kikkertjes teruggezet, waterdiertjes gevangen, op naam gebracht en beoordeeld of de vijver schoon water heeft. Dat waren vijvers van particulieren in de buurt van de school. Geweldig dat wij met de leerlingen daar naar toe konden. Fijn is het ook om te ervaren hoe mooi alle kinderen het vinden om buiten bij een vijver actief bezig te zijn. Leerlingen die normaal best druk zijn in de klas zijn nu helemaal rustig en gefascineerd bezig met het bekijken en op naam brengen van de gevangen waterdiertjes. Goudklompjes zijn die momenten voor hem maar ook voor ons en zijn juf of meester. Of zoals een leerling schrijft: 'Het leukste vind ik al de diertjes die in de sloot zitten. En hoe leuk je het buiten kunt hebben'."

Door de vele positieve reacties heeft IVN Oldenzaal-Losser afgesproken om dit project in 2020 aan te gaan bieden aan vijf basisscholen.

Meer berichten