De familie Jansen uit Borne was goed te spreken over het vernieuwde Hennie Kuipermuseum. Overzichtelijk en interessant, noemden ze het museum. Foto: Debby Kok-Koehorst
De familie Jansen uit Borne was goed te spreken over het vernieuwde Hennie Kuipermuseum. Overzichtelijk en interessant, noemden ze het museum. Foto: Debby Kok-Koehorst (Foto: )

Hennie Kuiper Wielermuseum is vernieuwd en gemoderniseerd

Het Hennie Kuiper Wielermuseum is vernieuwd. De expositie is geactualiseerd en meer afgestemd op de carrière van Hennie Kuiper. De beschikbare ruimte is vergroot en flink gemoderniseerd.

Denekamp - De vele wielerboeken en ordners met informatie over oud-renners en de Tour de France hebben plaatsgemaakt voor een tijdlijn met een lengte van 11 meter waarin alle overwinningen uit de carrière van Hennie Kuiper zijn weergeven. Ook staat in de tijdlijn aangegeven hoe vaak Kuiper heeft deelgenomen aan de Tour de France, de Giro, de Vuelta, de Ronde van Zwitserland en klassiekers als Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik. Alle overwinningen zijn gerangschikt naar datum, ondersteund door foto's en truien, medailles, bekers, oorkonden en onderscheidingen in de acht tafelvitrines. De memorabele attributen zijn afkomstig uit de privéverzameling van Kuiper en nog nooit eerder getoond aan het brede publiek.
De grote belangstelling sinds de opening in april 2017 heeft neef Erik Kuiper doen besluiten de bestaande ruimte aan te passen en meer ruimte te bieden aan het laten zien van wielermaterialen die in de jaren '60, '70 en '80 voor Hennie een rol hebben gespeeld.

Belangrijke fietsen

In de nieuwe ruimte hangen de ingelijste shirts van de zestien wielerploegen waarvoor Kuiper gefietst heeft. Boven elk shirt is de tekst te lezen die Kuiper zelf heeft geschreven en waarin hij zijn bevindingen en ervaringen beschrijft in de periode dat hij in het betreffende shirt fietste. Denk alleen maar aan de roemruchte Raleigh-periode, de periode dat hij in Franse dienst voor Peugeot fietste en in het Nederlandse tricot van DAF-trucks reed.
In de vernieuwde ruimte staan ook de fietsen waarop Kuiper Olympisch kampioen en wereldkampioen werd. Voor het eerst is in de collectie ook de fiets opgenomen waarmee Kuiper in 1983 op spraakmakende wijze de klassieker Parijs-Roubaix won. Live TV-beelden laten nog eens zien hoe Nederland genoot van de prestaties die Kuiper vooral in de jaren '70 en '80 leverde.

De museale deskundige van NOC*NSF sprak onlangs zijn bewondering uit voor de wijze waarop het museum de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd en vorm heeft gegeven aan de recente vernieuwing.

Museum bezoeken

Het Hennie Kuiper Wielermuseum is gevestigd aan de Schotbroekweg 2 (Erve Kuiper) in Noord Deurningen. Het museum is in de zomer dagelijks open van 10.00 tot 21.00 uur en in de winter op afspraak. De toegangsprijs bedraagt 1 euro.

Voor bedrijven, organisaties of verenigingen kan het museum een rondleiding verzorgen eventueel in combinatie met een fietstocht op de weg of MTB en afspraken over een lunch of maaltijd. Het minimaal aantal personen voor een rondleiding bedraagt 15 personen.

Meer berichten