De jonge slechtvalk in zijn transportbox waarmee hij bovenin de televisietoren werd gebracht. Foto's: dokter Heike Weber
De jonge slechtvalk in zijn transportbox waarmee hij bovenin de televisietoren werd gebracht. Foto's: dokter Heike Weber (Foto: Heike Weber)

Nu is de familie Valk uit Schepsdorf weer compleet

"Ook valken moet eerst leren vliegen en jagen," stelt dokter Heike Weber van Tierpark Nordhorn. "Dat bleek wel weer toen we een melding kregen van een gewonde, jonge valk in Schepsdorf." Dankzij de goede zorgen in Nordhorn komt de valk er weer bovenop.

Nordhorn – De jonge tersel (de benaming voor een mannelijke valk) was waarschijnlijk op jacht naar een merel of een kauw en bleef daarmee in een voetbalnet hangen op een sportpark in Schepsdorf, bij Lingen. Een voorbijganger zag het onfortuinlijke dier hangen en de lokale natuurbeschermingsorganisatie. Die hebben de valk bevrijd uit zijn benarde positie. "Ik dacht eerst dat hij meteen weer zou wegvliegen," aldus redder Sven Oltrop. "Maar toen zag ik dat zijn klauw slap hing. Toen hebben we hem naar het opvangstation van Tierpark Nordhorn gebracht."
Daar bleek dat de valk een grote zwelling had en daardoor verlamd was. Het voetbalnet had zijn aders en zenuwen aangetast.

De vogel kreeg vervolgens een uitgebreide behandeling. Het werd gevoerd en verpleegd en dat hielp al snel. De volgende dag was zijn klauw al minder gezwollen. Hij werd naar de voliere overgebracht. Daar kon hij oefenen met vliegen, landen en grijpen; alles wat belangrijk is voor een valk. Door de 'training' die de jonge valk kreeg, werden zijn spieren al snel sterker.
Na drie dagen in het rehabilitatiecentrum kon de slechtvalk weer worden uitgezet in zijn jachtgebied in Schepsdorf, bij de televisietoren. Daar werd hij naartoe gebracht door Heike Weber en valkeniers Rudolf Schockmann en Ludger Fels. Ook telecomtechnicus Jürgen Schierenberg was mee. Samen hebben ze de valk naar de televisietoren gebracht; hoog in de lucht.

Familie valk weer compleet

Daar werd de jonge valk meteen geroepen door zijn vader (of moeder). Dat gebeurde direct nadat de groene box geopend werd. De jonge valk vloog naar het bovenste platform van de televisietoren en antwoordde daar op de roep van zijn ouders. En toen was de valkenfamilie weer compleet.
"Hopen we alleen nog dat de tersel bij zijn volgende jachtpoging niet weer in een voetbalnet vliegt," besluit Heike Weber.

Opvangstation

Tierpark Nordhorn heeft sinds 1988 een opvangstation, gesteund door de deelstaat Niedersachsen. Hier worden wilde dieren in nood aangemeld en vervolgens geholpen. Het gaat dan om bedreigde dieren (waarop niet gejaagd mag worden) en om gevonden of inbeslaggenomen exoten. Bij wilde dieren is het doel om ze weer vrij te laten, bij exoten moeten ze weer bij de eigenaar worden afgeleverd of overgedragen worden aan instanties.


Meer berichten