Foto:

Blije bijen op erve Oldekamp

Sanne (6) en Pim (8) uit De Lutte bezochten de open dag van de imkers op erve Oldekamp, tegenover het voormalige restaurant Tankenberg. Rudi Welhuis en Suze Oude Weernink vertellen de kinderen over het werk van de imkers en de twee luisteren goed. "Ik wil later ook wel imker worden," zegt Pim. "Over een paar jaar." Goed idee, knikken Welhuis en Oude Weernink. Beide zijn lid van Imkers Nederland afdeling Oldenzaal eo. "We hebben ontzettend veel geïnteresseerde mensen gesproken vandaag. Bezoekers zijn onder de indruk van het erf en de grond van Jan Oldekamp."

Oldenzaal - Hoe gaat een imker te werk? Hoe wordt honing gemaakt? Hoe ziet het ideale weiland voor bijen eruit? Op die vragen kregen de bezoekers van de landelijke open imkerijdagen antwoord. En nee, kwekerijen en groene weilanden zijn bepaald niet ideaal, leerden ze.

Erve Oldekamp is nogal indrukwekkend. Vanuit de bijenkasten vliegen de bijen af en aan naar de weilanden vol bloeiende gewassen. "Hier hebben bijen het reuze naar hun zin," lacht Welhuis. 

Wat is een goede omgeving voor bijen? "Geen kort gemaaid, groen weiland in elk geval. Voor de bijen zien we graag een weiland dat op de juiste manier gemaaid en bemest wordt. Het zou mooi zijn als boeren bepaalde percentages van hun land zouden reserveren voor biodiversiteit. Dat zag je vroeger meer; tegenwoordig verdwijnt het Twents coulissenlandschap in rap tempo. Ik snap dat boeren het gras nodig hebben en dat hun bedrijven groter moeten worden, maar het zou ontzettend jammer zijn als het coulissenlandschap zou verdwijnen. Dat is namelijk een afwisselend landschap voor bijen en insecten. En die kwekers die je steeds meer ziet? Daar heeft niemand wat aan en bijen al helemaal niet. Ja, de kweker, die wel."

De bijenhouders zien ook positieve ontwikkelingen. "Her en der wordt grond ingezaaid met bloemenmengsels; prachtig om te zien." 

Vorig jaar hebben de bijen van de Oldenzaalse imkervereniging zo'n 30 kilo honing geproduceerd. "Door de droogte was dat donkere honing. We zijn benieuwd wat dit jaar het resultaat zal zijn." 

Draait het bij imkers eigenlijk om de honing? "Tegenwoordig is het doel iets goeds voor de bijen en de natuur doen. De honing is een mooi bijproduct," aldus Welhuis. "De voorjaarshoning is al geslingerd en de opbrengst is beter dan vorig jaar rond deze tijd, maar het is altijd maar afwachten."

De bezoekers van de open dag van de imkers gingen geïnspireerd weer naar huis. Mocht u zich afvragen of het nut heeft om uw tuin bijvriendelijk te maken: jazeker, want de bijen vliegen tot 3 kilometer voor nectar.

Meer berichten