Eddy Oude Voshaar komt op zijn wandeling in en rond Lonneker de mooiste kleuren tegen.
Eddy Oude Voshaar komt op zijn wandeling in en rond Lonneker de mooiste kleuren tegen. (Foto: Picasa)

Wandelen met Eddy vanuit Lonneker: oorverdovend mooi

Eddy Oude Voshaar beschrijft elke week speciaal voor dé Weekkrant een wandeling door Noordoost-Twente. Dit keer wandelt hij vanuit Lonneker. Het is er oorverdovend mooi met al die bijen.

Lonneker - "Zaterdagmorgen in Lonneker. Het is zonnig en helder met een paar witte wolkjes. Ik parkeer de auto op het kerkplein naast een Ferrari met een Duits kenteken. Voorzichtig, dat dan weer wel.

Op het bankje voor de kerk zitten twee mannen en ze steken de hand op noar mie. Ik raak met de twee mannen aan de praat. Het zijn twee Roemenen die uit Brasov komen. Ze hebben enkele maanden gewerkt in Italië en nu zoeken ze werk in Nederland. De oudste vraagt aan mij in gebrekkig Engels of ik ook Italiaans spreek. Dan is de conversatie over en zeggen ze ter afscheid: ''Holland very beautiful and so clean."

Door de Scholten Reimerstraat loop ik langs de pastorie. Er staan mooie huizen. Hortensia's in alle kleuren waaien zachtjes heen en weer op de wind die hier door de stroat waait. Dan steek ik de Oldenzaalsestroat over en beland ik op de Lonneker Molenweg. Dan langs een oale smederij, waar ik in gedachten iemand met een zwoare moker op het aambeeld hoor sloan. De smederij is nu een kringloopwinkel.

Het weggetje dat noar de Lonneker molen loopt daalt iets zodat de molen met haar grote wieken iets groter lek dan hij al is. Dan ligt veur mie een prachtig groot veldbloemenland. Alle kleuren schitteren mij tegemoet. Het is een fotogeniek veld vol bloemen waarboven vele vlinders heen en weer fladderen. Het gezoem van de bijen is hier oorverdovend mooi.

Lonneker op zien mooist.

Dan breng ik een bezoekje aan de Lonneker molen die doar zo trots en fier stet te genieten van het panorama op het veldbloemenweiland. Dan word ik getroffen door de reuzenbalsemien. Deze prachtige paars-wit-rode bloemenplant kan wel twee en halve meter worden. Met duizenden is ze ook te bewonderen aan de Dinkel nabij reitergut Aarnink.

Dan sla ik linksaf de Vegerweg in. Het weggetje kronkelt als de Dinkel rondom Lonneker. Dan langs enkele moestuinen waar tientallen goudgele zonnebloemen rondom de moestuinen stoat. Zal ik eentje plukken? Mijn vrouw vindt ze zo mooi.

Op het prikkeldraad voor mij zitten tientallen boerenzwaluwen. Tjee, had ik noe mien camera maar meegenomen. Als ze mij zien, vliegen ze weg en scheren kris kras door en over elkaar over de velden aan de rand van het schilderachtige boerendorpje onder de rook van Enschede. Dan draait het weggetje en schiet omlaag en kom ik bij een landkruis waar het kleine altaartje bedolven is onder bloemen. Naast een kaars ligt een aansteker en ja, hij doet het.

Zwaluwen

Dan wandel ik tussen enkele boerenerven. Een man in overall loopt op mie af. ''Mooi he, die zwaluwen die door op het droad zaten? Ze komt elk joar weer, elk joar. Een van die zwaluwen is in de stal geboren. Hij had een klein wratje op zien snavel. Toen zei mien vrouw nog: ''Ik bin benieuwd of die hier straks in het veurjoar bie oos terugkomp. En verdomd! Hij is de weer. Dat zo'n boerenzwaluw zo de weg terug wet. Mien vrouw zei nog: 'Die hebt het hier zo good, die komt elk joar weer terug'."

Een forse man die hardloopt in het blauw-witte voetbaltenue van LSV komt mie happend noar lucht tegemoet.

Dan sla ik linksaf de Beukerweg in. Het is een schilderachtig mooi zandweggetje. Een eekhoorn schiet het smalle weggetje over en klimt een dikke oale boom in. Uit de verte hoor tussen de rogge het verkeer dat over de Oldenzaalsestroat gaat. De rogge wordt binnenkort gedorst. Zullen ze die velden met korenbloemen laten staan?

Dan rechtsaf de Ruiterkampweg op. Deze brengt mie bie de Oldenzaalsestroat die ik eerst goed uutkiekend oversteek de Meijerinksweg in. Dan linksaf de Nieuwendijk op en bin ik aan de rand van Lonneker aangekomen. De Nieuwendijk wandel ik af tot aan de Bergweg waar ik linksaf ga en ben ik terug op het dorpsplein van Lonneker. Dan besluit ik dat ik nog eenmaal wil genieten van de bloemenweelde tegenover de Lonneker molen."

De route

Dorpsplein, Scholten Reimerstraat, Lonneker Molenweg, Vegerweg, Beukerweg, Ruiterkampweg, Meijerinksweg, Nieuwendijk, Bergweg en dorpsplein. De wandeling duurt ongeveer 75 minuten.

Meer berichten