Het buurtschap Gammelke, daar deed Ruud Olde Dubbelink onderzoek naar voor magazine Ons Oldenzaal.
Het buurtschap Gammelke, daar deed Ruud Olde Dubbelink onderzoek naar voor magazine Ons Oldenzaal. (Foto: )

Nieuwe editie Ons Oldenzaal in de winkels

De nieuwste uitgave van historisch magazine Ons Oldenzaal ligt in de winkels. Tim Nijhof vertelt over de inhoud van het magazine.

Oldenzaal – "Er is geen ontkomen aan. Wie zich geschiedschrijver wil noemen, moet blijven graven. Alleen zo kunnen de brokstukken van het verleden worden opgeduikeld en (als het even meezit) aan elkaar worden gelijmd. Dat wordt weerspiegeld in de nieuwe editie van kwartaalblad Ons Oldenzaal. De schrijvers van het blad hebben weer veel moeite gedaan om een voorbij gewaaide tijd opnieuw tot leven te wekken.

Zo dook Rijn van Welij nog maar eens in de geschiedenis van Chris Gelderman (1907-1990), voormalig directeur van de Oldenzaalse textielfabriek H.P. Gelderman & Zonen en oud-verzetsman. Van Welij neemt ons mee naar drie van de elf plekken waar Gelderman werd vastgehouden: de concentratiekampen Mauthausen, Melk en Ebensee. Ontberingen en ellende vielen hem er ten deel. Iets waarover Gelderman na de oorlog placht te zwijgen. Ter nagedachtenis aan die periode en aan zijn 'gevallen vrienden' liet hij een gedenksteen plaatsen. Die steen vormde het vertrekpunt voor het uitgekiende navorswerk van Palthe Huis-gids en schrijver Van Welij. Met de verschijning van dit tweede stuk rondt hij zijn speurtocht naar de gewezen Gelderman-chef af.
Ander verhaal in editie twee van Ons Oldenzaal van dit jaar: Ruud Olde Dubbelink laat zijn licht schijnen over buurtschap Gammelke die vruchtbare bodem is gebleken voor prehistorische objecten.

Hoe verging het de eigenaren van Hotel De Ster, in de jaren '10 en '20 van de vorige eeuw? Daarvan doet Henny Wullink verslag in de juli-editie.
Leidy Nahuis-Hümmels ging op zoek naar haar voorouders, de Oldenzaalse familie Hummels. Tot slot moedigt Patrick Welman, burgemeester van de gemeente Oldenzaal en geschiedenisliefhebber, in de jongste editie de komst van een historische kring in Oldenzaal aan. Hij vindt dat het rijke verleden van de stad meer naar voren mag worden gehaald."


Ons Oldenzaal is verkrijgbaar bij boekhandel Heinink, Primera, Vako, kiosk Ome Toon en de Unicefwinkel.

Meer berichten