De biggetjes van het bonte Bentheimer zwijn mogen eerst lekker rondrennen door de dierentuin. Maar uiteindelijk belanden ze op het bord in het restaurant. Foto: Franz Frieling
De biggetjes van het bonte Bentheimer zwijn mogen eerst lekker rondrennen door de dierentuin. Maar uiteindelijk belanden ze op het bord in het restaurant. Foto: Franz Frieling (Foto: Franz Frieling)

Tierpark Nordhorn: zwijntjes behouden door ze op te eten

Wie wat te eten bestelt in Tierpark Nordhorn, heeft grote kans dat het vlees op het bord afkomstig is van 'bewoners' van de dierentuin, namelijk van het bonte Bentheimer zwijn. Bijna was het ras uitgestorven, maar dankzij het motto 'erhalten durch aufessen' niet meer. Het vlees heeft ook nog een predicaat gewonnen.

Nordhorn – Het bonte Bentheimer zwijn is een sterk bedreigd varkensras. Tierpark Nordhorn werkt volgens een concept waarbij door het 'benutten' van dieren, in dit geval het zwijn, de diersoort kan blijven bestaan. "Toen wij het concept 'behouden door opeten' in de dierentuinwereld introduceerden, kregen we ongelovige blikken van collega's," vertelt directeur Nils Kramer. "Tegenwoordig kijken ze daar anders tegenaan; het is onderhand algemeen geaccepteerd.

Tierpark Nordhorn wil met zijn bijna half miljoen bezoekers een productieketen in stand houden. Een van de belangrijkste opdrachten van dierentuinen is om te fokken met bedreigde diersoorten. Dan gaat het niet alleen om bijzondere exotische dieren maar ook om 'Nutztiere' zoals varkens.
"Als je je nu afvraagt waarom het bonte Bentheimer zwijnras nagenoeg uitgestorven was: ze waren niet meer nuttig," aldus Kramer. "Er kwamen andere varkensrassen die meer en sneller vlees konden leveren. Oude rassen raakten uit de mode. En toen er ook nog meer vraag kwam naar vetarm vlees, had het Bentheimer zwijn helemaal pech. Boeren wilden ze niet meer. Slechts een bedrijf in de graafschap Bentheim hield de dieren wél. Deze zwijnen staan dus aan de basis van de nieuwe lijn."

In 2006 werd een vereniging voor het behouden van het bonte Bentheimer zwijn opgericht. "Als dierentuin zouden wij genoeg hebben aan een paar zwijnen, maar daarmee houden we de diersoort niet in stand. Met de vereniging kunnen veel meer zwijnen gestald worden. Zo is er genoeg genetische variëteit en is overleven mogelijk.
Tierpark Nordhorn koos voor een bijzondere aanpak. "We willen onze bezoekers graag de voedselketen laten zien, in dit geval van zwijn tot worst."

De zwijntjes lopen rond op de historische Vechtehof. Best bijzonder; normaal gesproken krijgt het publiek geen slachtvee te zien in de moderne veehouderij.

Ondertussen komen de bezoekers de zwijntjes overal tegen in de zoo: terwijl de bezoekers de zwijntjes aaien, wordt er in de dierentuinschool les over gegeven en staat het vlees op de menukaart in het restaurant. Zelf slachten gebeurt niet in de dierentuin; dat doet slager Eylering voor ze. "Hierdoor blijft de productie dichtbij en de kwaliteit hoog," aldus Jörg Kantor van de gastronomie. "Zoals blijft het een bijzondere, regionale aangelegenheid.

Kantor is bijzonder trots op de 'Tierparkbratwurst' die hij serveert. "Het recept is samen met slagerij Eylering ontwikkeld en is alleen maar in Tierpark Nordhorn verkrijgbaar. Het heeft bovendien het predicaat 'goud' gewonnen vanwege het ambachtelijke en regionale karakter."
Directeur Kramer knikt instemmend: "Iets om trots op te zijn. We gaan het concept verder ontwikkelen."


Meer berichten