De Euregio Fiets-4-daagse heeft veel jonge deelnemers, zoals Mats en Hidde op de foto. Jeugd kan een heuse mountainbike winnen. Ook krijgen ze een presentje, dit jaar is dat velgverlichting.
De Euregio Fiets-4-daagse heeft veel jonge deelnemers, zoals Mats en Hidde op de foto. Jeugd kan een heuse mountainbike winnen. Ook krijgen ze een presentje, dit jaar is dat velgverlichting. (Foto: )

Euregio Fiets-4-daagse wordt wél gezellig druk

De Euregio Fiets-4-daagse gaat dinsdag 13 augustus van start, met dagelijks vier routes. En echt waar: wéér zijn de routemakers er in geslaagd om nieuwe routes uit te zetten. "Een hele uitdaging, maar het lukt telkens weer."

Denekamp – De Euregio Fiets-4-daagse is een begrip. Vier dagen lang wordt gefietst met zalencentrum Wubbenhof als uitvalsbasis. Deelnemers maken een keus uit routes van 25, 40, 60 en 100 kilometer en krijgen een uitgebreid randprogramma aangeboden. Een bezoek aan park Singraven, zwemmen in Dorper Esch, binnenkijken bij Cosmos sterrenwacht, gratis toegang tot Natura Docet Wonderryck Twente…

"Het wordt weer een leuk programma voor iedereen," stelt voorzitter Roy Fox. "Hoeveel deelnemers we verwachten? Dat is moeilijk te zeggen, maar vorig jaar waren er 2400 individuele fietsers. Sommige doen alle dagen mee, anderen kiezen bepaalde dagen uit. Het is een mooi aantal. We kennen elk jaar een kleine groei en daar zijn we blij mee. De balans tussen aantal en kwaliteit is nu goed. Het moet niet té massaal worden. Bovendien: de hotels en campings in de omgeving zijn vol. Dan zouden er nog meer overnachtingsmogelijkheden moeten komen."

De volgorde van de routes is aangepast. "Vrijdag blijft Duitslanddag, maar op de andere dagen zijn de windrichtingen aangepast. Dus doe je altijd mee op een vaste dag? Dan zie je dit jaar een heel andere route."

De website van de Euregio Fiets-4-daagse e4d.nu biedt de mogelijkheid om de routes in gpx-bestand te downloaden.
"Niet dat iedereen met de telefoon in de hand de route moet fietsen, maar het is handig voor wie de weg kwijt is, van de route is afgeweken of wie de routes op een ander moment willen fietsen. Ik raad mensen vaak aan om ze te downloaden. Onze routes gaan namelijk over openbaar terrein en ze zijn dus ook heel geschikt om op een ander moment te fietsen. In andere jaargetijden is het hier immers ook mooi."

Sommige routes zijn al een paar honderd keer gedownload. De routes van dit jaar zijn al beschikbaar, naast de routes van 2018 en 2017. "We hebben ook nog een downloadservice bij de start. Voor wie hulp nodig heeft bij het downloaden van de route op de telefoon. Deelnemers worden daarbij geholpen door leerlingen van het Twentse Carmelcollege."

En zijn er weer allemaal nieuwe routes?
"Inderdaad. Een hele uitdaging voor onze routemakers, maar het lukt ze telkens weer. Ook is er een aantal nieuwe pauzeplekken. Want pauzeplekken uitzoeken, dat is ook een kunst. Ze moeten wel toegerust zijn op zoveel klanten ineens."

Verwachten jullie veel vaste deelnemers?
"Ja, maar ook veel nieuwe. Driekwart van de deelnemers woont buiten Denekamp en daar zijn telkens nieuwe mensen bij. Wist je dat er echte 'fietsvierdaagsemensen' bestaan? Die doen meerdere vierdaagses achter elkaar. We zien trouwens ook steeds meer jonge gezinnen; heel leuk. We doen echt ons best om het de jeugd naar de zin te maken tijdens de vierdaagse. We hebben kleurplaten, kinderactiviteiten in het museum en natuurlijk het gewilde presentje. Dit jaar is dat velgverlichting; heel leuk om te zien. En er wordt weer een fiets verloot onder de deelnemers tot en met 16 jaar die drie of vier dagen hebben meegedaan. Niet zomaar een fiets. Nee, dit jaar is het een echte mountainbike, een heel luxe."

Heeft de organisatie zin in de vierdaagse?
"Zeker. Het is altijd zo leuk om te horen dat mensen zo'n mooie week hebben gehad. Hopelijk bieden we ze dat dit jaar weer."

Meer berichten