Meneer en mevrouw Hakhoff uit Vlaardingen wilden graag vertellen over hun ervaringen met Oldenzaal, maar ze wilden niet duidelijk in beeld. Vlaardingers zijn gesloten mensen, verklaarden ze.
Meneer en mevrouw Hakhoff uit Vlaardingen wilden graag vertellen over hun ervaringen met Oldenzaal, maar ze wilden niet duidelijk in beeld. Vlaardingers zijn gesloten mensen, verklaarden ze. (Foto: Tourist Info Oldenzaal)

Toerist in Oldenzaal: 'Hier kun je echt ademen!'

Oldenzaal - In onze rubriek 'Tourist in eigen stad' vertellen toeristen over hun indruk van Oldenzaal en omgeving. Leonie Kwant van Tourist Info Oldenzaal interviewde dit keer Alex Hakhoff uit Vlaardingen.

Waarom kozen jullie voor Oldenzaal?

"Wij zijn nog nooit in deze regio geweest en waren nieuwsgierig wat Twente allemaal te bieden heeft. Vroeger trokken wij vaak naar het buitenland, maar sinds kort willen we Nederland wat meer ontdekken." Lachend: "Ook waren we erg benieuwd of we het Twentse dialect konden begrijpen." 

Wat is jullie eerste indruk van Oldenzaal?

"Het viel ons direct op dat het centrum goed werd aangegeven op de bordjes. Wij komen nu vanuit Denekamp op de fiets en de borden waren erg duidelijk. Niet elke plaats heeft dit zo goed voor elkaar, viel ons op."

Zijn jullie hier al eerder geweest?

"Wij zijn al wel een keer in Overijssel geweest. In Den Ham om precies te zijn. De rest van Twente hebben we nog nooit gezien."

Vinden jullie onze gemeente gastvrij?

"Heel gastvrij. Op de camping werden we zelfs ontvangen met een bordje 'welkom' waar onze namen opstonden. Ook merkten we vrij snel hoe open de mensen hier zijn. Heel anders dat wat wij gewend zijn in Vlaardingen."

Kunnen jullie het Twents een beetje verstaan?

"Dat was ook onze vraag. We kunnen het niet zo goed verstaan wanneer mensen onderling Twents gaan praten, dat gaat erg snel! We snappen natuurlijk niet elk woord, maar naarmate je met iemand praat, merk je vaak wel aan de houding en gezichtsuitdrukkingen wat mensen ongeveer bedoelen. Net als in Friesland en Groningen."

Zouden jullie mensen aanraden om naar Oldenzaal te komen?

"Ja! Alleen al voor de basiliek, bijvoorbeeld. Het is erg goed onderhouden en direct bij binnenkomst staan er mensen voor je klaar om vragen te beantwoorden. De mensen zijn erg netjes en de sfeer is gemoedelijk."

Waar verblijven jullie?

"Wij verblijven een week op een camping in Denekamp. Het is een kleinschalige camping, wat erg gezellig is. Prima te doen. Bij aankomst stond er zelfs een kop koffie met huisgemaakte appeltaart voor ons klaar, wat wil je nog meer?"

Wat moeten mensen echt gezien hebben in Oldenzaal?

"Wij hebben alleen nog maar de St. Plechelmusbasiliek gezien, dus daar kunnen we helaas nog geen antwoord opgeven." 
Terwijl ik wat tips gaf, merkte mevrouw ook nog wat op: "Die dames, de standbeelden aan de kant van de weg. Dat zag er leuk uit." Hiermee bedoelt ze de Dames van Oranje, van kunstenaar Machteld Kuiper uit Oldenzaal.

Is jullie regio waar jullie wonen ook een vakantieaanrader?

"Onze regio is zeker een vakantieaanrader, maar je moet er niet voor je rust heen," merkt Alex op. "Er is genoeg te doen voor iedereen", voegt mevrouw toe. "Bijvoorbeeld Diergaarde Blijdorp, het centrum van Rotterdam of de haven..."

Zijn jullie van plan om nog een keer weer terug te komen in Oldenzaal?

"Wij zijn wel van plan om weer een keer terug te komen, want het bevalt ons tot nu toe heel goed hier."

Wat was één van de eerste dingen die jullie opviel in deze regio?

"Golfbanen! Waar zijn de golfbanen? We hadden het er vanochtend nog over. In onze omgeving stikt het van de golfbanen, hoe vol het ook is. Hier heb je kilometerslange stukken groen en we hebben nog geen golfbaan gezien," lachen ze.

Alex merkte ook al vrij snel op hoe 'fris' de lucht hier is. "Als je richting het westen van het land rijdt, zie je vaak boven de grote steden die blauwe wolken hangen. Hier kunnen we echt ademen!" 

Meer berichten