Midwinterhoornblazers Alex Sanderman en Hermy Oude Veldhuis lieten tijdens de Boeskool is Lös zien hoe een midwinterhoorn gemaakt wordt en dat leverde veel bekijks op.
Midwinterhoornblazers Alex Sanderman en Hermy Oude Veldhuis lieten tijdens de Boeskool is Lös zien hoe een midwinterhoorn gemaakt wordt en dat leverde veel bekijks op. (Foto: Tourist Info Oldenzaal)

Belangstelling volop voor midwinterhoorns op Boeskool is Lös

Toeristen genoeg in Oldenzaal momenteel, maar Wendy van Tourist Info Oldenzaal pakte de wekelijkse toeristenrubriek deze keer anders aan: ze interviewde Hermy Oude Veldhuis. Hij was tijdens de Boeskool is Lös present bij de kraam van Tourist Info Oldenzaal om te laten zien hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt. Het ambacht had veel bekijks.

Oldenzaal - Hermy Oude Veldhuis is vrijwilliger bij Oldenzaal Promotie en veurman bij de Midwinterhoornbloazers Oldenzaal. Ook dit jaar stond hij weer samen met zijn collega's bij Oldenzaal Promotie voor de deur om veel mensen mee te laten kijken hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt. OIude Veldhuis is al 22 jaar bij de Midwinterhoornbloazers Oldenzaal. De stichting heeft vijftig leden; onder wie zes jeugdleden en zes dames.

Veel bekijks gehad tijdens de Boeskool is Lös?

"Veel mensen die langslopen - jong en oud - stoppen even om te kijken hoe deze traditionele midwinterhoorn gemaakt wordt. Mensen vinden het leuk dat het handwerk weer een beetje gezien wordt en kinderen staan er soms met open mond naar te kijken. We vragen mensen ook of ze willen helpen met het uithakken en voor kinderen is dat natuurlijk helemaal geweldig. Waar kunnen ze dit nu nog doen?"

Krijg je veel vragen van voorbijgangers?

"We hebben wel een aantal leuke vragen gekregen. Iemand vroeg wat we aan het maken waren. Zij dacht namelijk dat we een kapstok aan het maken waren. Anderen willen graag weten van welke houtsoort de midwinterhoorn gemaakt wordt. Dit is dus van berken, els en wilg."

Willen ze graag op de midwinterhoorn blazen?

"Ja, sommige mensen vragen of ze een keer mogen blazen maar helaas, dat mag natuurlijk niet. Het blaasseizoen start namelijk officieel op de eerste advent en de laatste dag is elk jaar 6 januari. Dit jaar starten we het seizoen op 1 december met de Midwinterhoornwandeling Oldenzaal."

En het midwinterhoornblazen was onderdeel van Boescooltuur.

"Ja en dus zagen we ook dat kinderen stopten en dan erg enthousiast aan de ouders vertelden dat ze dit op school ook een keer gezien hebben. Zo zie je dus dat het voor heel veel mensen een mooie traditie is."

Zijn er cursussen midwinterhoornblazen?

"Zeker. In een cursus van tien lessen maak je je eigen midwinterhoorn. Je begint bij de stam en aan het eind van de cursus leren we je blazen en daarna blaas je de eerste klanken uit je eigen midwinterhoorn. We hebben op dit moment nog twee plekken vrij op de maandagavond. De rest zit alweer vol."

Welke associaties roept de midwinterhoorn op?

"Niet met de zomer hoor. Ze associëren het echt met kerst en ze vinden de saamhorigheid erg mooi. Wij vinden het belangrijk dat onze eigen generatie precies weet wat het midwinterhoornblazen inhoudt en dat zij deze traditie weer doorgeven aan de volgende generatie."

Deze rubriek wordt elke week gevuld door Tourist Info Oldenzaal: uitinoldenzaal.nl.

Meer berichten