Kirsty Geuke (10) wordt voorgedragen als kinderburgemeester van Tubbergen. Ze heeft ook plannen voor het oprichten van een kinderraad.
Kirsty Geuke (10) wordt voorgedragen als kinderburgemeester van Tubbergen. Ze heeft ook plannen voor het oprichten van een kinderraad. (Foto: gemeente Tubbergen)

Tubbergen beschikt nu over heuse kinderburgemeester

Op het Journaal zag ze een nieuwsitem over kinderburgemeesters bij gemeenten. Bij Kristy Geuke (10) uit Albergen wekte dit meteen haar interesse. Dus schreef zij burgemeester Haverkamp een brief met de vraag waarom Tubbergen eigenlijk geen kinderburgemeester heeft.

Tubbergen - Haverkamp was direct enthousiast en na een gesprek met Kristy en haar klasgenoten werd besloten om Kristy als eerste kinderburgemeester van Tubbergen te benoemen. Ze gaat de kinderen uit de gemeente Tubbergen vertegenwoordigen.

"Dat doet hij of zij door aanwezig te zijn bij evenementen en andere belangrijke bijeenkomsten", legt burgemeester Haverkamp uit. "Denk aan de intocht van Sinterklaas of de dodenherdenking op 4 mei. Ook kan de kinderburgemeester feestelijke gelegenheden openen of een toespraakje houden. De exacte invulling van de rol gaan we na haar benoeming verder uitwerken."

Kristy is blij met haar aanstaande benoeming. "Ik vind het belangrijk vinden dat ook kinderen kunnen mee denken en beslissen in onze gemeente. Bijvoorbeeld over de inrichting van speeltuintjes, maar ook bijvoorbeeld het aanpakken van armoede."

Nu buigt de raadscommissie zich over het voorstel om Kristy te benoemen als kinderburgemeester. Als de gemeenteraad zich kan vinden in het voorstel, wordt ze op 23 september geïnstalleerd.

Naast het initiatief voor een kinderburgemeester, hebben Kristy en haar klasgenoten ook plannen voor het oprichten van een kinderraad.

Meer berichten