In 2012 stond Tom Lash op zijn 18e in de finale van cabaretfestival Cameretten, als jongste finalist ooit. Nu is hij toe aan zijn tweede avondvullende voorstelling: Onder Voorbehoud. Fotograaf: Casper Koster
In 2012 stond Tom Lash op zijn 18e in de finale van cabaretfestival Cameretten, als jongste finalist ooit. Nu is hij toe aan zijn tweede avondvullende voorstelling: Onder Voorbehoud. Fotograaf: Casper Koster (Foto: Casper Koster)

Cabaretier Tom Lash komt graag naar De Bond

Oldenzaal – Tom Lash was de jongste finalist ooit van het cabaretfestival Cameretten. Inmiddels is hij toe aan zijn tweede avondvullende voorstelling: Onder Voorbehoud. Dé Weekkrant sprak met hem.

Als je aan Oldenzaal denkt, wat komt er dan het eerste in je op?

"Dan denk ik aan de notitie met uitroeptekens die al bijna een jaar in mijn agenda staat dat ik weer het podium op mag na de zomer, en wel in Oldenzaal! Het klinkt misschien beetje pathetisch maar ik merk echt dat als ik dan in de zomer 2 of 3 maanden niet heb opgetreden, ik minder lekker in mijn vel zit. Dus ik ben dan heel blij als ik weer mag. En dan in Oldenzaal weer met volle teugen mag genieten van mijn voorstelling spelen."

Kun je de titel van je voorstelling toelichten?

"Ha! Ik ga in elk geval nooit meer een titel kiezen die zo dubbel te interpreteren is. Ik heb nog nooit zoveel gestreste PR-medewerkers aan de lijn gehad 'Ja gaat het wel door? Je staat nog op onder voorbehoud maar we moeten de brochure gaan drukken…'. De voorstelling gaat over hoe wij als mensen allemaal in elkaar zitten. Los van alle verschillen, politieke voorkeuren, religies enzovoort. Welke mechanismes bij iedereen hetzelfde zijn, van president Assad tot de groenteboer op de hoek. En dat dat het voorbehoud is waarmee je dus altijd mee naar mensen moet kijken. Dat ook mensen met wie je 100 procent van mening verschilt op die paar vlakken precies hetzelfde zijn als jijzelf."

Hoe zou jij het Oldenzaalse publiek omschrijven, dat je inmiddels een beetje kent vanwege de preview die je hebt gespeeld?

"Ik vond ze leuk! Het was sowieso een leuke avond met onder meer Op Sterk Water (waar ik al sinds de middelbare school fan van ben) en Lavalu. Het was publiek aan wie je merkt dat ze echt voor het theater komen. Dat klinkt logisch maar dat is ook wel eens anders. Dus ik kijk er naar uit terug te komen!"

Hoe bereid jij je voor op een optreden?

"Er is natuurlijk de hele technische voorbereiding op de dag zelf. 's Middags decor, lampen, microfoon testen... Daar ben ik ook al bij, want al die zooi ligt in mijn busje. Dan uit eten met mijn technicus. Het is goed om dan even het theater uit te zijn. Nog even frisse lucht, en even met z'n tweeën bespreken waar we op moeten letten die avond en hoe de opbouw ging. Dan een half uur voor aanvang trek ik mijn optreedkleren aan en en neem ik de volgorde van de voorstelling in m'n hoofd nog een keer door. Dus niet de volledige tekst, maar welk 'blokje' na wat komt."

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet wisten van jou.

"Ik heb naast het optreden 2,5 jaar in het callcenter gewerkt van een grote hoortoestellenwinkel. De hele dag telefoongesprekken met mensen die mij niet verstaan. Absolute topbaan. Deze winkel heeft ook een filiaal in Oldenzaal, dus ik zal waarschijnlijk wel eens mensen uit Oldenzaal gebeld hebben om ze te verleiden tot een nieuw toestel. Bij deze mijn oprechte excuses, het was niet mijn idee!"

Als je een koekje zou zijn…welke koekje is dat dan en waarom?

"Kletskop! Die lijkt me voor zich spreken :)"

Onder voorbehoud

Hoe zit de gemiddelde mens in elkaar? En waarom denken wij met z'n allen van onszelf dat wij wel niet die gemiddelde mens zullen zijn?'
Daar gaat de tweede avondvullende voorstelling van Tom Lash over. Over het voorbehoud waarmee je altijd naar alles moet kijken voor je je mening vormt.

Kaarten bestellen

De voorstelling 'Onder Voorbehoud' van Tom Lash is te bezoeken op vrijdag 27 september om 20.15 uur in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. Kaarten kosten 16,00 euro (inclusief consumptie) en zijn verkrijgbaar bij de theaterkassa en via www.stadstheaterdebond.nl
 

Meer berichten