De Westervoldmöll in Tilligte is ook geopend tijdens de Overijsselse Molendag.
De Westervoldmöll in Tilligte is ook geopend tijdens de Overijsselse Molendag. (Foto: Foto: )

Molendag bij Molenstichting Lattrop-Tilligte

De Overijsselse Molendag wordt altijd tegelijk met Open Monumentendag gevierd. De molens van Molenstichting Lattrop-Tilligte nemen weer deel. Er zijn gratis rondleidingen met veel aandacht voor het molenaarschap.

Dinkelland - Op zaterdag 14 september openen de molens van de Stichting hun deuren om bezoekers een kijkje te laten in en rond deze imposante bouwwerken. Nadat de molens door de molenaars draaiklaar gemaakt zijn, op de wind gekruid en opgezeild, kan de vang los getrokken worden zodat het wiekenkruis in beweging kan komen.

Bij voldoende wind kan er ook gemalen worden. De vier windmolens van de Stichting zijn namelijk allen korenmolen, waar in het verleden zowel voor boeren als voor bakkers en slagers meel werd gemalen. In verband met de strenge hygiëne-eisen wordt er momenteel alleen op de Oortmanmolen in Lattrop nog voor consumptie gemalen.

Tijdens de gratis rondleidingen zullen de molenaars tekst en uitleg geven over de bouw en de werking van de molens en de diverse werktijden. Daarmee willen de molenaars tevens een indruk geven van het molenaarschap, in de hoop mensen enthousiast te maken om zich aan te melden als (leerling)molenaar. De molenstichting is namelijk (nog) steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers: als (assistent)molenaar, als molengids, bij het onderhoud van de molens en de diverse andere activiteiten die de molenstichting regelmatig onderneemt.

Alle molens openen om 10.00 uur hun deuren. De Nicolaasmolen en de Borgelinkmolen in Denekamp zijn beide tot 16.00 uur geopend, evenals de Westerveldmolen in Tilligte. De Oortmanmolen in Lattrop sluit om 14.00 uur. Vanaf die tijd opent watermolen Singraven de deuren. Deze molen is momenteel, en ook tijdens molendag, hoofdzakelijk in functie als houtzaagmolen. Vroeger werd er echter ook olie geslagen en graan gemalen. De Borgelinkmolen geeft als museummolen een uitgebreid overzicht hoe in de loop van de geschiedenis het maalproces zich heeft ontwikkeld.

De entree is de hele dag gratis.

Meer berichten