Wel eens in de kapel van het klooster geweest? Het is te bezoeken tijdens Open Monumentendag.
Wel eens in de kapel van het klooster geweest? Het is te bezoeken tijdens Open Monumentendag. (Foto: )

Denekamp viert Monumentendag met speciale fietstocht

Open Monumentendag wordt in het hele land gevierd op zaterdag 14 september, tegelijk met de Overijsselse Molendag. Ook in onze regio zijn talloze monumenten en molens te bezoeken. Vanuit Denekamp start bijvoorbeeld een fietstocht langs meerdere locaties.

Denekamp – Om 10.00 uur opent museum Huize Keizer in het centrum van het dorp te deuren. Dat is meteen het eerste karakteristieke monument van de dag. Bezoekers worden ontvangen met koffie en krentenwegge en krijgen een fietsroute uitgereikt die ze langs verschillende monumenten voert. Bezoek meteen even de nieuwe verhalenzolder van het museum. Even verderop is de toren van de Nicolaaskerk open voor beklimming. Er is uitleg over de klokken. Ook de Hervormde kerk aan de overkant is geopend en daar wordt het orgel bespeeld.

De fietsroute voert vervolgens langs de Nicolaasmolen, de authentieke watermolen van Singraven en het sluizenhuisje aan het kanaal Almelo-Nordhorn. Dan is het nog een klein eindje naar de kloosterkerk van de Zusters Franciscannessen. De kapel is open en ook de tuin is een bezoek waard.

De tuinen van landgoed Brecklenkamp zijn vanwege Monumentendag open voor publiek. Op de terugweg is nog de Borgelinkmolen geopend, waar molenaars graag over de molen vertellen.

Spandoek

Organisator Culturele Raad Denekamp voorziet alle gebouwen van een spandoek; dan is duidelijk dat die locaties meedoen aan Open Monumentendag. De locaties zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten