Wetenschappers in de dop zijn welkom tijdens het Weekend van de Wetenschap. Zondag doet Wonderryck mee.
Wetenschappers in de dop zijn welkom tijdens het Weekend van de Wetenschap. Zondag doet Wonderryck mee. (Foto: )

Weekend van de Wetenschap in Wonderryck

Museum Natura Docet Wonderryck Twente doet op zondag 6 oktober mee aan het landelijke Weekend van de Wetenschap. Speciale gast is Paula Harkes, pop-upwetenschapper.

Denekamp – Tijdens de zondag van de wetenschap is Wonderryck open van 12.00 tot 17.00 uur. Er is dan een laagdrempelig wetenschappelijk programma.

Om 13.30 uur begint Paula Harkes haar verhaal over de 'wondere wereld onder je voeten'. Harkes is bodemmicrobioloog en staat bekend om haar humor, maar is ook bekend als kandidaat van Boer zoekt Vrouw.
Harkes is onderzoeker op de Universiteit van Wageningen. Zij werkt al een tijdje met grond en al het leven dat er in woont. Eigenlijk is de grond een heel erg drukke plek waar een heleboel verschillende organismen met elkaar samen leven. Een bijzondere bewoner van grond is de nematode, een heel klein wormpje dat je met het blote oog bijna niet kunt zien, maar met een microscoop wel.

In het weekend van de wetenschap vertelt zij tijdens een interactieve lezing over de ondergrondse wereld waarin nematoden leven en in het bijzonder waarom zo'n heel klein wormpje toch zo belangrijk kan zijn.

Na de lezing gaan de bezoekers kijken hoe zo'n nematode er nu eigenlijk uit ziet en testen wat de verschillen zijn tussen grond uit een bos en grond van de boerderij.
Ook wordt de kennis van de bezoekers getest met een quiz: want hoeveel weten zij eigenlijk al over de bodem?

De interactieve middag bestaat uit een lezing met live projectie van webcam en binoculair, zelf beestjes bekijken onder een binoc vanuit een tullgren trechter, de pH van de grond meten met lakmoespapier en vervolgens het verschil in bodemleven zien, nematoden bekijken onder een microscoop en een quiz.

De activiteit duurt ongeveer een uur en daarna kunnen kinderen en volwassenen verder zelf ontdekken en onderzoeken.

Wonderryck is (zoals elke zondag) op 6 oktober open van 12.00 tot 17.00 uur.

wonderryck.nl

Meer berichten