De voorbereidingen op de bouw van het panterverblijf zijn gestart. Uiteindelijk moet er een groot, nieuw verblijf verrijzen. Foto's: Franz Frieling
De voorbereidingen op de bouw van het panterverblijf zijn gestart. Uiteindelijk moet er een groot, nieuw verblijf verrijzen. Foto's: Franz Frieling (Foto: Franz Frieling)

Grootste project in geschiedenis van Tierpark Nordhorn gaat van start

"Het gaat beginnen! Een mooi moment," aldus een opgetogen Nils Kramer, directeur van Tierpark Nordhorn. De bouw van het panterverblijf is gestart. Een enorm groot project.

Nordhorn – Achter de schermen zijn de voorbereidingen al lang bezig maar nu zijn de werkzaamheden ook voor het publiek zichtbaar. Pas geleden kon de Förderverein (de vereniging die donaties verzamelt) van de dierentuin de grootste gift zijn geschiedenis overdragen: 250.000 euro. En toen kon de bouw beginnen.

De laatste jaren heeft Tierpark Nordhorn flink geïnvesteerd in het park, voor verbouw en nieuwbouw, maar de bouw van het panterverblijf wordt het duurste project. Al sinds 2014 wordt geld ingezameld voor het panterverblijf. De 250.000 euro betekenden de eerste stap naar het realiseren van de nieuwbouwplannen. "We zijn heel blij met jullie steun," aldus Kramer. "Hiermee kunnen we officieel starten met het project."

KI bij panters

In het verblijf gaan Noord-Perzische panters wonen. De dieren zijn ernstig bedreigd en Tierpark Nordhorn kwam in 2014 groot in het nieuws omdat het gelukt was om een panter te bevruchten via kunstmatige inseminatie. Dat was nog nooit ergens gelukt, maar in Nordhorn leidde het tot de geboorte van twee welpen. De dieren kunnen in het wild niet meer overleven omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt en dat gebeurt met grote snelheid.

De dierentuin in Nordhorn doet mee aan een Europees fokprogramma. "Met het leefmilieu van de panters dat zó snel verandert, zijn dierentuinen de enige oplossingen voor het voortbestaan ervan. Alleen als we met alle dierentuinen samen ons best doen, kan deze soort behoed worden van uitsterven."

Geen krediet

Er moet dus nog veel meer gefokt worden in Europese dierentuinen, waaronder in Nordhorn. Maar dat moet wel verantwoord gebeuren, aldus de directeur. "Zo'n groot project vergt heel wat voorbereiding, zowel financieel als plantechnisch. We wilden pas bouwen als het geld beschikbaar zou zijn. Hier wordt niks op krediet gebouwd; we beginnen pas als het geld er is. Dat maakt deze dierentuin financieel sterk."

Uiteindelijk moet de bijdrage van Nordhorn aan het Europese fokprogramma groot zijn maar daar is heel wat voor nodig. "Aangezien panters behalve in de paartijd echte einzelgängers zijn, bouw we niet een maar twee verblijven. En het liefst ook nog een verblijf voor welpen. Die verblijven moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen én het moet er ook nog leuk uitzien voor de gasten van de dierentuin."

Werkzaamheden

De voorbereidingen op de bouw van het panterverblijf zijn begonnen. Dat kan enige overlast geven voor publiek maar dat wordt zoveel mogelijk voorkomen. Zo worden al extra wegen aangelegd voor de bouwwerkzaamheden maar ook voor publiek dat zo toch ongehinderd het hele park door kan.

dierentuin-nordhorn.nl


Meer berichten