Tony Jochem Jr. heeft achterhaald wat ter plaatse dag na dag is gebeurd in deze periode waardoor het ijzingwekkend realistisch wordt.
Tony Jochem Jr. heeft achterhaald wat ter plaatse dag na dag is gebeurd in deze periode waardoor het ijzingwekkend realistisch wordt. (Foto: )

Boek Dwangarbeid een eerbetoon aan Tony Jochem sr.

De Oldenzaalse textielarbeider Tony Jochem werkte in de oorlogsjaren 1944-1945 als dwangarbeider voor de nazi's in Duitsland. Zijn dagboekverhalen zijn door zijn zoon Tony junior uitgewerkt tot een boek met als titel 'Dwangarbeid'.

Weerselo/Oldenzaal – Tony Jochem Jr. (80) schreef over de periode dat zijn vader als dwangarbeider in Duitsland verbleef. Tienduizenden mannen tussen 17 en 55 jaar werden op 25 oktober 1944 tijdens een razzia door de nazi's opgepakt en in de oorlogsindustrie en verdedigingswerken van Duitsland ingezet. Tony Jochem sr. heeft, na terugkomst, een gedenkschrift geschreven aan de hand van zijn herinneringen en aantekeningen die hij tijdens zijn verblijf in Duitsland had gemaakt. Dit gedenkschrift diende Tony Jr. als leidraad bij het schrijven van zijn boek.

Tijdens een razzia werd senior met achthonderd plaatsgenoten uit Oldenzaal samengedreven op het toenmalige voetbalveld van vv Oldenzaal aan de Haarstraat en vandaar in een lange colonne lopend naar Gronau gebracht. Jochem werkte samen met honderden lotgenoten aan de verdedigingslinie Westwall - door de geallieerden Sigfriedlinie genoemd - die langs de Duitse grens lag. Het boek volgt Tony op de voet langs alle plaatsen en schansen waar hij werkte. Zijn reis liep via Gronau, Vreden, Bocholt, Wesel en Kevelaer naar Lüllingen, waar hij de langste tijd doorbracht.

Het boek Dwangarbeid kost 14,95 euro. Meer info via Tony Jochem, t.jochem@avitoon.nl of 0541 551223.


Meer berichten