Ons Oldenzaal is nu verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis, Primera, Vako, kiosk Ome Toon en de Unicefwinkel. Op de foto de suisse.
Ons Oldenzaal is nu verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis, Primera, Vako, kiosk Ome Toon en de Unicefwinkel. Op de foto de suisse. (Foto: Picasa)

Ordebewaker suisse steelt de show in Ons Oldenzaal

Oldenzaal - De nieuwste editie van Ons Oldenzaal is, met verhalen over Hotel De Ster en Café De Engel, deels een horeca-nummer geworden. Maar het is vooral ook het magazine van de suisse.

De suisse is de man met de mystieke uitstraling en dwingende ogen, die lange tijd fungeerde als ordebewaarder in de Plechelmusbasiliek. Wie zich misdroeg, kon een prik met de hellebaard verwachten of werd uit de kerk gezet. De Plechelmus heeft nog steeds een suisse, maar deze vervult heden ten dage een minder educatieve rol. Dat heeft voor een groot deel te maken met de vergrijzing in de kerkbanken, constateert Rijn van Welij. Hij schreef een rijk geïllustreerd stuk over de suisse, alias 'Gods veldwachter'.

Schrijver Henny Wullink heeft weer een boodschappentas met faits divers geopend die betrekking hebben op hotel de Ster aan de Bisschopsstraat en zijn historie. In deze aflevering meer over de vereniging Ons Belang en de activiteiten in het De Ster-pand.

De redactie nam bovendien een kijkje in oerkroeg De Engel, waar de hand van de overleden stamvader Toon Engelbertink nog altijd goed zichtbaar is. Bas Boerrigter, de huidige uitbater, vertelt over Engelbertink en de voor- en nadelen van het kroegbestaan. Met een verrassende bijrol voor Het Melkmeisje van Johannes Vermeer.

Andere verhalen in het september-nummer gaan over de pianokunsten van 'opa van Rijk', de vorderingen van de ArcheoHotspot in het Palthe Huis en geveltekens op de Twentse dreven.

Meer berichten