Foto: Foto:

Siepelsaegh

Nog een maand en een van de 'nationale feestdagen' van Ootmarsum ligt al weer zo'n beetje achter ons. Het is de Koale Karmis en in deze tijd zijn er de eerste publicaties omtrent dit evenement. Er kwam een officiële berichtgeving van de gemeente, waarin nog steeds wordt gerept over het Ties Venekampplein, een naam die nooit officieel is geweest trouwens. Het betreffende plein is vorig jaar echter wel officieel 'omgedoopt' tot Gerard Hulsinkplein. Het blijkt steeds vaker dat de aanwezige ambtenaren niet 'gedoopt' zijn als Siepels en dus nauwelijks iets weten van de Siepelstad en wat daar speelt. Of ze zijn al dusdanig in de kermissfeer dat ze het echt niet meer weten. Overigens is later wel aangegeven dat er nog een rectificatie plaatsvindt.

Met de nodige nieuwsgierigheid zaten ook de belangstellenden in de kantine van Lammerink installatiebedrijf hoe de presentatie van het eerste damesteam van Springendal Set-Up '65 zou verlopen. Dat verliep op een hele ontspannen wijze met soms prachtige oneliners van de meiden zelf. "Als je denkt dat het tegenzit, denk dan opnieuw", kan direct in het Delfts Blauw als zogeheten tegeltjeswijsheid.

Ook top is het 'Theehuis, dat kans maakt op de titel beste koffiezaak', maar misschien is dat nog een (Engels' tuin) brug te ver. Het gaat om het Theehuis in ons stadspark dat door Horeca Nederland genomineerd is voor de beste koffiezaak van Overijssel. Dat je er al de beste makaron van Nederland én een goed bakkie koffie kunt krijgen is zeker. Ook de ligging is meer dan bijzonder maar Max en Joan, de huidige exploitanten, moeten blijven zwengelen om er wat meer (Ootmarsums) leven in te krijgen. Dat verdienen ze trouwens wel, want hun enthousiasme en inzet zijn zeer zeker te prijzen.

De inzet van KOSC en Vasse tijdens hun onderling duel werd ook geprezen door de aanhang van beide partijen. Het werd een echte derby met weer eens een opstootje op het middenveld. Het geeft aan hoe beladen derby's zijn en dat er daarbij dus wel eens over het onsportieve randje wordt gegaan.

Het was de week van de scheidsrechter en KOSC overhandigde de leidsman van deze derby (vooraf!) een boeket bloemen. Dat leek, na een zuiver doelpunt dat toch afgekeurd werd, zijn bloemenvruchten nog niet af te werpen. Bij de 2-1 zat het ineens wel mee. Ondanks dat er wel wat geduwd kende de scheidsrechter dit doelpunt toe. Dichter bij het eindsignaal, dus dichter bij huis. De scheids zal wel bang geweest zijn dat hij het bloemetje moest inleveren en dat hij er dus niet mee thuis zou komen. En je weet nooit waar zo'n boeketje goed voor is. Dus gaf hij er op deze wijze een mooie draai aan.


Dat deed tijdens zijn leven ook Gerard Wilbers, de Ootmarsumse draaimolenman. De kermisgoeroe van Ootmarsum, mede bekend als onderboksenman, draait echter niet meer en ook zijn vrolijke klanken zijn gestopt. Met een gevoel van dankbaarheid kijken we terug op deze man die de Koale Karmis altijd een warm hart heeft toegedragen. In zijn geest hopen we dat de draaimolen altijd draaiende blijft. Dat de draaiorgelmuziek, die bij de kermismolen hoort, recent tot immaterieel erfgoed is verheven, zal er misschien voor een deel aan bij kunnen dragen dat we Gerard ook niet snel zullen vergeten.

Meer berichten