Bijschrift: De Boeskool Bloazers kozen voor een rood-witte kiel en in hun logo ontbreekt natuurlijk het Boeskoolmenneke niet.
Bijschrift: De Boeskool Bloazers kozen voor een rood-witte kiel en in hun logo ontbreekt natuurlijk het Boeskoolmenneke niet. (Foto: )

Boeskool Bloazers nu hofkapel van Blaanke Boeskeulkes

Na 11 jaar Blaanke Bössels heeft de Oldenzaalse jongeren carnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes een nieuwe hofkapel aangewezen. De Boeskool Bloazers vormen de komende jaren het vaste dweilorkest van de 'BB'. Aan het woord is trombonist en secretaris van het bestuur van de Boeskool Bloazers, Jelle Loff.

Oldenzaal - Sinds zaterdag 2 november (het aftreden van de hoogheden van de BB) zijn De Boeskool Bloazers officieel de nieuwe hofkapel van de BB maar ze hebben nog niet in de hoedanigheid van hofkapel opgetreden. 
"Maar dat gaat nog volop gebeuren", aldus Loff. "Er staat een hele hoop op onze agenda. Ons eerstvolgende wapenfeit als hofkapel is de opkomst van de hoogheden van de BB op nieuwjaarsdag."

Muziekfamilie 

Het piepjonge dweilorkest, dat in 2017 het levenslicht zag, bestaat uit drie slagwerkers, één bassist, vijf trombonisten en tien trompettisten waarmee het op een totaal van negentien muzikanten komt. Jelle Loff is een van de trombonisten. Inmiddels zit hij alweer 3 jaar bij de Boeskool Bloazers. Muzikaliteit is Loff met de paplepel ingegoten. Zijn vader Marcel Loff kwam 10 jaar geleden als sousafonist bij de Köpperbloazers, een ander Oldenzaals dweilorkest dat ook ooit de hofkapel van de BB was.

Loff ziet zichzelf niet in de voetsporen van zijn vader treden door ooit de overstap te maken naar de Köpperbloazers. De Köpperbloazers zijn echt een begrip in carnavalsland.
"Ze zijn ontzettend goed en kunnen eigenlijk overal optreden waar ze willen", aldus Loff. "Maar in carnavalskringen is het not done om van de ene naar de andere kapel over te stappen. Van mij werd min of meer altijd verwacht dat ik mijn vader achterna zou gaan door net als hem de sousafoon op te pakken. Maar ik besloot anders en ging voor de trombone."

Loff senior is nauw betrokken bij de Boeskool Bloazers als repetitor, samen met Robert van Goethem. Een keer in de week repeteren de jongens op vrijdagavond in de repetitieruimte van muziekvereniging Semper Crescendo aan de Wilhelminastraat.
"Maar slechts drie leden van ons zitten bij Semper onder wie ikzelf", aldus Jelle Loff. "Verder zijn het jongens die geen muzikale ervaring hadden of afkomstig zijn van Koninklijke Harmonie St. Joseph. De jongste in onze gelederen is 14 en de oudste 19 jaar."

Na 11 jaar hangt hofkapel Blaanke Bössels hun slag- en blaasinstrumenten dus aan de wilgen. "Zo gaat dat in carnavalsland. Een hofkapel bij een carnavalsvereniging ben je voor 11 jaar. Dan neemt iemand anders het stokje over. Het getal 11 is zoals bij velen wel bekend een magisch getal in de carnavalswereld."

Jubileum

Vorig jaar behaalden De Blaanke Boeskeulkes een glansrijke overwinning in de Grote Twentse Carnavalsoptocht van Oldenzaal door in hun 55ste jubileumjaar de eerste prijs te winnen. Hierin komt het getal 11 weer terug aangezien een 55-jarig bestaan het vijfde 11-jarig jubileum is. Naast een fameuze vereeuwiging in de annalen van de carnavalsgeschiedschrijving leverde dit magische jaar voor de BB ook een jubileummuzieknummer op.

Loff: "Het gaat om een hardstylenummer genaamd Bie de Blaanken leer je Feesten. Met de hulp van mijn vader hebben we hier een dweilorkest bewerking van gemaakt voor de Boeskool Bloazers. Verder bestaat ons repertoire uit klassiekers als Sweet Caroline, Duitstalige marsen en Schlager hits en verdere typisch opzwepende carnavaleske dweilorkest knallers", zo besluit Loff.

Meer berichten