Geen saaie schakelkasten meer maar eigenzinnige kunstuitingen dankzij het samenwerkingsverband Schoon Oldenzaal.
Geen saaie schakelkasten meer maar eigenzinnige kunstuitingen dankzij het samenwerkingsverband Schoon Oldenzaal. (Foto: )

In de spotlights: Schoon Oldenzaal; de club van de mooie schakelkasten

Oldenzaal - Cultuurmakelaar van Oldenzaal Quinta Clason zet elke week een andere culturele vereniging in de spotlights en deze week is dat Schoon Oldenzaal. Het samenwerkingsverband maakt de stad schoner én levert de prachtig beschilderde schakelkasten.

Vertel eens over Schoon Oldenzaal? Welk soort vereniging is het?

"Schoon Oldenzaal is een samenwerkingsverband dat ervoor zorgt dat Oldenzaal schoner wordt. Schoon in de zin van opgeruimd en schoon in de zin van mooier. In 2019 zijn er 21 Cogaskasten voorzien van een kunstwerk. We hebben ook een aantal extra afvalinzamelobjecten geplaatst. Zo is er bij voetbalvereniging de Esch en locatie Potskampstraat van het Twents Carmel Collega een afvalbank geplaatst."

Wat betekent Oldenzaal voor jullie?

"Oldenzaal is een stad waarin van alles gebeurt op het gebied van natuur, kunst en cultuur. We hopen dat dit in de toekomst zo blijft en we samen kunnen genieten van alle natuur, kunst en cultuur om ons heen."

Hoe kijken jullie terug op 2019?

"2019 was een prachtig jaar waarin 21 Cogaskasten verfraaid zijn door lokale kunstenaars. Soms in samenwerking met buurtbewoners, scholen, bewoners van een verzorgingshuis enzovoort. We hebben genoten van al het enthousiasme bij betrokkenen en zeker ook van de reacties op de kunstwerken!"

Hebben jullie bijzondere dingen meegemaakt afgelopen jaar?

"Het was hartverwarmend om te merken dat groepen mensen samenwerken aan een project en dat er zo'n prachtig eindresultaat ontstaat."

Hoe zou je de sfeer binnen de groep omschrijven?

"Er was veel goede samenwerking en verbinding in Oldenzaal door het project Schoon Oldenzaal."

Wat is de boodschap van Schoon Oldenzaal?

"We willen Oldenzaal schoner maken. We hopen dat er in de toekomst minder (zwerf)afval in Oldenzaal te vinden is en we hopen dat inwoners en bezoekers van Oldenzaal blij worden van de kunstwerken op de kasten. Dat ze met een glimlach hun weg vervolgen."

Vertel eens iets meer over de samenwerkingen die jullie aangingen?

"We hebben samengewerkt met veel Oldenzaalse kunstenaars en met diverse scholen (zowel basis als voortgezet), verzorgingshuis en dergelijke. Het was ontzettend leuk om te merken dat buurtbewoners zorgden voor het welbevinden van de kunstenaars tijdens de uitvoering van het project. Aan de kinderen van de Leemstee werd de vraag gesteld wat zij aan zwerfafval zouden doen als zij burgemeester van Oldenzaal zouden zijn. Hun originele ideeën zijn terug te zien op een kast in Zuid-Berghuizen. Tussen de Dierenkliniek Oldenzaal-Losser en de Nutsschool zijn door dit project allerlei mooie onderlinge contacten ontstaan. Klassen bezochten de kliniek en dierenartsen hebben gastlessen verzorgd op school."

Wat kan het publiek in 2020 van jullie verwachten?

"Er is een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw ontwerp op een bestaande kast in de diverse wijken. We hopen dat veel mensen een ontwerp indienen en we hopen een aantal kasten daarvan te kunnen verfraaien door de input en medewerking van de omwonenden."

facebook.com/SchoonOldenzaal

Meer berichten