De leerlingen hadden verrassende, duurzame ondernemingen bedacht. Die presenteerden ze aan de Rabobank. Nou wordt het nog verder uitgewerkt.
De leerlingen hadden verrassende, duurzame ondernemingen bedacht. Die presenteerden ze aan de Rabobank. Nou wordt het nog verder uitgewerkt. (Foto: )

Day for Change op Carmelcollege

Leerlingen van het Carmel College De Thij en Potskamp doen mee aan Day for Change. De leerlingen uit de regio Oldenzaal leren zo op een speelse en ondernemende manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid, wereldburgerschap. Groene ondernemers in de dop.

Oldenzaal - Met een kleine lening starten de leerlingen in groepjes een duurzame minionderneming. De winst die ze maken komt ten goede aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Jongeren die hier de auto van de buurman wassen, kunnen dankzij de Day for Change Actie het begin betekenen van een taxibedrijf in Kenia.

Presenteren voor een echte kredietcommissie

De afgelopen weken zijn de leerlingen volop aan de slag geweest met brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Op dinsdag 19 november werd het echt spannend. De leerlingen presenteerden hun plannen aan een Kredietcommissie bestaande uit Niek van Eerden van de Rabobank en Babet Oldeweghuis van Day for Change.
"Zo spannend om ons ondernemersplan te presenteren aan de Rabobank," zegt Britt Kuiper.
Ze is een van leerlingen van Carmel College Oldenzaal die probeerde een microkrediet te bemachtigen, als onderdeel van de Day for Change-actie.

Heel creatieve en duurzame ideeën

De jury zag allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbijkomen. Bijvoorbeeld het bedrijf Creative4u. Zij hadden echte schilderijtjes, ansichtkaarten en beschreven plankjes die ze gratis kregen bij de Hubo. De plannen werden beloond met een lening van ongeveer 30 euro voor de start van hun miniondernemingen.
De komende weken gaan de leerlingen aan de slag met de uitvoering van hun plannen. Samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten zijn vaardigheden waar ze mee in aanraking komen.
Met straks een mooie winst als resultaat; dat is het uitgangspunt.

Over Day for Change

Jaarlijks bereikt Day for Change zo'n 6.000 leerlingen. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van ruim 19.000 euro microkrediet bijna 75.000 euro weten te maken. Dit geld werd door Day for Change geïnvesteerd in leningen onder meer voor de aanschaf van een tractor door een groep boerinnen in Oeganda en extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja.

Meer berichten