Benieuwd naar de aanwinsten van het wielermuseum? Hennie Kuiper Native, naast ijsboerderij De IJskuip, is dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur, maandag gesloten. Groepen op afspraak.
Benieuwd naar de aanwinsten van het wielermuseum? Hennie Kuiper Native, naast ijsboerderij De IJskuip, is dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur, maandag gesloten. Groepen op afspraak. (Foto: )

Olaf Ludwig vult collectie Hennie Kuiper Native aan

  Sport

Het zegt toch wel wat over de band die de twee met elkaar hebben. Olaf Ludwig, het Duitse sprintkanon van weleer, reisde hoogstpersoonlijk af naar Denekamp om enkele aanwinsten af te geven voor het museum van de Twentse levende wielerlegende Hennie Kuiper. Die was op zijn beurt onder de indruk van dit sterk staaltje van Duitse Höflichkeit.

Denekamp - Het weerzien tussen de twee was allerhartelijkst. Ze hebben weliswaar samen nooit samen wedstrijden gereden, maar hun wegen kruisten elkaar toen Ludwig toetrad tot Team Stuttgart, waarvan Kuiper op dat moment ploegleider was. Daar kregen ze een speciale band.

Ludwig was een meer dan begenadigd sprinter. Hij stond zelfs bekend als 'de Eddy Merckx van het Oostblok', refererend aan de Belgische wielerheld die tot op de dag van vandaag als grootste allertijden wordt beschouwd.
De Oost-Duitser Ludwig (58) had echter de pech dat zijn carrière zich vooral afspeelde in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Prof worden was in die dagen een utopie.

Het wielrennen achter het IJzeren Gordijn kende zo z'n eigen wereldje. Zo was er onder meer de Vredeskoers, het Oostblok-equivalent van de Tour de France. Het was Olaf Ludwig die in die dagen een van de toonaangevende renners was.

Zodra echter de muur viel, werd Ludwig als een van de eerste Oostblokkers professional in het vrije westen. Op dat moment lagen zijn hoogtijdagen weliswaar al achter zich, maar hij slaagde er toch nog in een indrukwekkende palmares op te bouwen. Met onder meer twee Touretappes en het winnen van de groene trui.

Relikwieën

Ludwig reisde recent af naar Denekamp om enkele wieler-relikwieën te brengen die nu worden uitgestald in Hennie Kuiper Native, zoals het museum heet op het erf bij de ouderlijke boerderij aan de Schotbroekweg in Noord Deurningen.
Zo bracht Ludwig onder meer een gele trui en was voorzien van een opvallende witte trui: het leiderstricot zoals dat in de Vredeskoers werd gedragen.

Ludwig vertelt: "Hennie was Olympisch kampioen, ik later in 1988. Via Team Stuttgart en later Panasonic heb ik een goede relatie met Nederland en het Nederlandse wielrennen gekregen," zo vertelde Ludwig over de speciale band die hij met ons land heeft.

Hennie Kuiper is op zijn beurt blij met de nieuwste bezienswaardigheden voor zijn museum: "En het doet helemaal deugd en het is een hele eer als een groot kampioen als Olaf Ludwig die dan persoonlijk komt brengen."

Museum bezoeken

Benieuwd naar de aanwinsten van het wielermuseum? Hennie Kuiper Native, naast ijsboerderij De IJskuip, is dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur, maandag gesloten. Groepen op afspraak.

Meer berichten