De groep fietsers die Epe-Epe fietsten. (Foto: Gerard Bomhof)
De groep fietsers die Epe-Epe fietsten. (Foto: Gerard Bomhof) (Foto: )

Historische wielerrit Epe-Epe grenzeloos mooi

  Sport

Veertig jaar geleden startte de stedenband van Epe met het Duitse Gronau, waar het dorp Epe deel van uitmaakt. Voor TourClub Veluwe reden om de (steden)band recent weer eens aan te halen en de Duitse fietsvrienden van Tourvereniging Westfalia uit Epe Duitsland uit te nodigen en op te zoeken. Een verslag vanaf twee wielen.

EPE - Thomas, Christiaan, Klaus, Ludger en Reinhard van Westfalia uit Duitsland meldden zich bij 'onze' grote kerk om samen met negen fietsers van Tourclub Veluwe uit Epe de rit van Epe naar Epe te gaan maken, en weer terug, zo'n kleine 210 km in totaal.

Het is al bijna 20 jaar geleden dat de rit voor het laatst werd verreden, het weerzien was allerhartelijkst. Als we om 07.30 uur in de ochtend starten, lijkt alleen onze fotograaf en een ons uitzwaaiende fietser wakker. Epe ligt er verlaten bij.

Met een duwtje van onze gemeente in de rug vertrokken we via Deventer naar onze eerste stop in Diepenheim. De eigenaar van de het restaurant had speciaal voor ons de deur (het terras) eerder geopend. De koffie en onvermijdelijke appeltaart smaakte de nog frisse mannen goed. Na Diepenheim werd de omgeving voor ons onbekender. Afwisselend reden we door de Achterhoek en Twente, van Markvelde via Rietmolen naar Honesch, even ten zuiden van Haaksbergen. Onderweg kruisten we meerdere keren de Buurserbeek. Vanaf Diepenheim is de omgeving schitterend lommerrijk en rustig, een aanrader voor elke fietser.

Na Buurse naderen we de grens bij Haarmuhle, we hebben dan zo'n 90 kilometer achter de rug, merendeels met een stevige oostenbries tegen. Dat geeft hoop voor de terugweg, als de benen het zwaarder hebben is het prettig dat de wind een beetje helpt. De Duitsers nemen het roer over om de groep zo snel mogelijk naar de lunch te begeleiden. Die blijkt dan toch nog zo'n 17 kilometer verder plaats te vinden. Een hartelijk onthaal door de voorzitter van de wielerclub werd ons deel. Ook de burgemeester liet van zich spreken. Hij vertelde over de stedenband met Epe Nederland en de vele uitwisselingen die er geweest.

Het had ons allemaal 'gut geschmeckt' als we anderhalf uur later weer redelijk uitgerust de terugreis aanvaardden. Twee Duitse fietsers reden met ons mee terug. Via Enschede, Beckum, Bentelo, Wiene en Goor bereikten we onze laatste stop bij Markelo om de 'accu's' nog een keer op te laden. Opvallend is dat bij veel restaurants met terrassen in Twente grote speeltuinen zijn te vinden. Ouders drinken en eten wat en de kinderen vermaken zich in de speeltuin, het handig concept dat gezien de drukte goed werkt.

De laatste 50 kilometer verliepen redelijk soepel, Na Holten was de volgauto ons, of andersom, kwijt geraakt. Via Dijkerhoek, Okkenbroek, Heeten en Wesepe zaten we al snel weer op bekend terrein en na Boskamp kregen we bij Olst onze volgbus in het vizier. Vlakbij Oene volgde een kleine eindsprint, een geweldige fietservaring rijker.

Meer berichten