Het is alweer 26 jaar geleden dat Ellen van Langen een Olympische medaille verdiende. Zij kreeg daarvoor een tegel aangeboden op de Groote Markt. Nu komt er een heuse Olympische Straat. Foto: archief AD
Het is alweer 26 jaar geleden dat Ellen van Langen een Olympische medaille verdiende. Zij kreeg daarvoor een tegel aangeboden op de Groote Markt. Nu komt er een heuse Olympische Straat. Foto: archief AD (Foto: Archief AD)

Oldenzaal krijgt een heuse Olympische straat

  Sport

Het college wil Oldenzalers die tijdens de Olympische of Paralympische Spelen een medaille hebben behaald, als waardering voor hun prestatie een plaquette in de Grootestraat aanbieden.

Oldenzaal - Ook wil het college daarmee het belang van sport voor de Oldenzaalse samenleving benadrukken.

In 1992 heeft olympisch kampioen Ellen van Langen voor haar prestatie op de Olympische Spelen in Barcelona een tegel op de Groote Markt aangeboden gekregen. Tijdens de huldiging van olympisch kampioen Sanne Wevers in 2016 kwam deze tegel ter sprake. Daarop ontstond het idee om ook andere Oldenzaalse olympische en paralympische medaillewinnaars te eren door het aanbieden en plaatsen van een plaquette.

Tegelijkertijd kwamen er bij de StadsNoabers twee initiatieven binnen van de voorzitter van de stichting Sport Support Oldenzaal en een van de stadsgidsen. Hun wens was om ergens in de bestrating van de Grootestraat iets zichtbaars te maken ter herinnering aan de prestaties van de Oldenzaalse olympische medaillewinnaars.
De gemeente heeft dit sympathieke idee opgepakt en samen met de initiatiefnemers verder uitgewerkt.

Oldenzaal kent drie olympische en paralympische medaillewinnaars die een plaquette krijgen aangeboden. Dat zijn Hennie Kuiper voor zijn titel tijdens de Olympische Spelen in München (1972): olympisch kampioen op de weg, Magda Toeters voor haar deelname aan de Paralympische Spelen in Londen (2012); zilver op de 100 meter schoolslag en brons tijdens de Paralympische Spelen in Rio (2016) en Sanne Wevers vanwege de Olympische Spelen in Rio (2016); olympisch kampioen op de balk. Aangezien de tegel van Ellen van Langen is beschadigd, krijgt ook zij een plaquette aangeboden.

De plaquettes worden in het najaar onthuld.

Meer berichten