De Olympische helden kregen zaterdag alle vier een eigen tegel aangeboden in de Grootestraat, wat een heel feestelijk moment werd.
De Olympische helden kregen zaterdag alle vier een eigen tegel aangeboden in de Grootestraat, wat een heel feestelijk moment werd. (Foto: Debby Kok-Koehorst)

Zo trots is Oldenzaal op zijn Olympiërs

  Sport

Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Magda Toeters en Sanne Wevers hebben nu hun eigen Olympische straat in Oldenzaal.

Oldenzaal - Zaterdag legden de vier topsporters hun eigen plaquette in de Grootestraat. Zij hebben in 1972, 1992, 2012 en 2016 medailles gewonnen op de hoogste sportpodia ter wereld: de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen. Het college van de gemeente Oldenzaal wil met het aanbieden van plaquettes deze vier Oldenzaalse olympische medaillewinnaars eren en stilstaan bij de voorbeeldrol die zij met name hebben voor de jeugd. "Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Magda Toeters en Sanne Wevers zijn stuk voor stuk toppers in hun sport en een inspiratie voor anderen. Zij verdienen het om in onze binnenstad een blijvende blijk van waardering te ontvangen. Voor hun buitengewone prestaties, maar ook als bedankje voor het positieve voorbeeld dat zij zijn voor anderen: sporten helpt, het houdt mensen gezond, vitaal en zorgt voor verbinding in de samenleving," aldus sportwethouder Rob Christenhusz.

Burgemeester Theo Schouten: "Met deze plaquettes willen we laten zien dat we trots zijn op 'onze' olympiërs. Ik ben dan ook blij dat wij alle vier sporters in onze stad mochten verwelkomen om hun eigen plaquette te leggen."

In 1992 heeft olympisch kampioen Ellen van Langen voor haar prestatie op de Olympische Spelen in Barcelona een tegel op de Groote Markt aangeboden gekregen. Tijdens de huldiging van Sanne Wevers in 2016 kwam deze tegel ter sprake. Daarop ontstond het idee om ook andere Oldenzaalse olympische en paralympische medaillewinnaars te eren met een plaquette. Tegelijkertijd kwamen er bij de StadsNoabers initiatieven binnen van de voorzitter van de stichting Sport Support Oldenzaal en een van de stadsgidsen. Hun wens was om ergens in de bestrating van de Grootestraat iets zichtbaars te maken ter herinnering aan de prestaties van de Oldenzaalse olympische medaillewinnaars. De gemeente heeft dit idee opgepakt en samen met de initiatiefnemers uitgewerkt.

Op de plaquettes staan de Olympische prestaties van de sporters. Hennie Kuiper werd tijdens de Olympische Spelen in München (1972) olympisch kampioen wielrennen op de weg; Ellen van Langen was tijdens de Olympische Spelen in Barcelona (1992) olympisch kampioen atletiek op de 800 meter; Magda Toeters won tijdens de Paralympische Spelen in Londen (2012) zilver op de 100 meter schoolslag en brons tijdens de Paralympische Spelen in Rio (2016); Sanne Wevers werd tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) olympisch kampioen turnen - onderdeel balk.

Voor iedere medaillewinnaar is een plaquette gemaakt, die in de Grootestraat is neergelegd. Zo ontstaat een Olympische Straat, die in de toekomst hopelijk wordt uitgebreid. Op deze manier wordt een belangrijk onderdeel van het sportief erfgoed van Oldenzaal zichtbaar gemaakt en zal dit met name door de stadsgidsen verder onder de aandacht gebracht worden.

Meer berichten