Zo'n goed raceweekend had de Oldenzaalse karter Mart Bult nog niet eerder.
Zo'n goed raceweekend had de Oldenzaalse karter Mart Bult nog niet eerder. (Foto: Bas Kaligis)

Mart Bult kent subliem weekeinde in Venray: P3!

  Sport

Na afloop van de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 stond Mart Bult te glunderen van trots. Hij was zojuist derde geworden in de Mini Parilla-klasse en had daarmee zijn eerste podiumplaats van dit jaar te pakken.

Venray/Oldenzaal - De 11-jarige rijder uit Oldenzaal nam tijdens de prijsuitreiking op het circuit van Venray dan ook maar wat graag de bijbehorende beker in ontvangst.
"Dit is mijn beste weekend tot nu toe," zegt Mart op de zonovergoten Limburgse piste.

Waarom het zo goed ging, weet Mart wel. "We hebben de laatste maanden veel getraind en dat heeft geholpen om deze plaats te behalen. Ik ben er heel blij om."

Goed tempo

Mart was het hele weekeinde snel. Zowel op zaterdag als op zondag werd hij derde en vierde in de respectievelijke heats en derde in de finale. Met zijn tempo zat het dus wel snor.
Toch was dat in de vrije training in eerste instantie niet zo.
"We hebben toen de motor gewisseld. Daarna ging ik wel heel snel. Ik reed in de trainingen ineens de derde en vierde tijd," aldus Mart.
Ook in de kwalificatie was hij rap en dat zorgde voor het nodige zelfvertrouwen bij de jonge karter.
"In de Mini Parilla-klasse heb ik me nog nooit zo goed gekwalificeerd. Daarna gingen de races ook goed. Ze waren wel moeilijk. De jongens die voor me reden, komen allemaal uit in het Europees kampioenschap."

Leerjaar

Voor Mart is het zijn tweede seizoen in de Mini Parilla-klasse. Dat de talentvolle Oldenzaler in zijn eerste jaar veel geleerd heeft, loont zich nu.
"Het gaat echt een stuk beter dan vorig seizoen. Maar dat was ook nog een beetje een leerjaar. Toen heb ik dingen geleerd als later remmen, beter insturen en beter inhalen."

Zijn races op zaterdag gingen meteen heel goed. En op zondag was hij in de finale opnieuw snel. Hij lag zelfs nog even tweede.
"De jongen die ik had ingehaald, haalde mij daarna terug in. Dat was wel jammer. Maar ik was blij dat ik de snelle jongens de hele tijd kon bijhouden en in een groepje kon wegrijden. Daar heb ik weer veel van geleerd."

Podiumplaats

Dat laatste viel ook wel te verwachten, want de competitie in zijn klasse is hevig, en zoals Mart al aangaf, doen er veel jongens mee die al internationale wedstrijden rijden. Desondanks wilde hij van geen wijken weten en snelde hij op de snikhete Limburgse baan linea recta naar zijn eerste podiumplaats.
"Het voelt heel goed. Ik ben gewoon heel blij dat ik heel goede jongens heb kunnen inhalen en dat je dan op het podium komt."

Kartende broers

Ook zijn jongere boer Nout reed afgelopen weekeinde goed. Hij werd zondag tiende in de finale, bepaald niet onverdienstelijk aangezien het zijn eerste jaar is in de Mini Parilla-klasse. Oudste broer Job kende afgelopen weekeinde een wat minder goed resultaat. De vice-kampioen in de X30 Junioren-klasse van vorig jaar was twee keer bij een crash betrokken en kreeg vervolgens ook nog motorproblemen. Hierdoor eindigde hij op de vijfde en negende plek in de respectievelijke finales.

De drie broertjes Bult gaan zich nu voorbereiden op race 3 van het NK die op 20 en 21 juli wordt verreden op het circuit van Genk in België.


Meer berichten