Hennie en Lambert Zwiers nog samen in hun kraam.
Hennie en Lambert Zwiers nog samen in hun kraam. (Foto: Jan Hammink)

Weerselose Markt gaat 'batterijenman' missen

  Zakelijk

Met de stille trom vertrekken, dat zat er niet in voor Hennie en Lambert Zwiers. Liefst 43 jaar stonden ze trouw elke zaterdag op de Weerselose Markt met diverse kramen. Onlangs namen ze afscheid in de kantine in de overdekte markthal. Hele rijen kwamen langs om het paar uit Hoogeveen de hand te schudden en ze werden bedolven onder bossen bloemen en andere afscheidscadeaus. Meer dan een kwart miljoen kilometer reden ze in totaal in 43 jaar door weer en wind op de zaterdagochtenden en de vijf dagen waarop de extra markten plaatsvonden.

Weerselo - Tal van anekdotes kunnen ze vertellen, maar de mooiste kent Theo Busscher een van de zonen van oprichter wijlen Hendrik die ooit in 1970 met de markt begon. "We wilden ruim 20 jaar geleden beginnen met de bouw van de grote overdekte markthal, maar Zwiers stond ons in de weg met zijn aanhangwagen met kramen. Hij stond al 20 jaar op die plek en dat beviel hem dermate prima dat hij voor de nieuwbouw niet wou wijken. Mijn vader zei na lange discussie tegen hem: 'Nou Lambert, dan blief ie doar mer mooi stoan, wie bouwt t'er wal omhen'. Zo is het ook gebeurd en bijna 10 jaar was hij de enige die nog met zijn oude kraam in de overdekte hal plaatsnam tot ruim 10 jaar geleden in de hal diverse winkelruimtes werden gebouwd en ook hij eieren voor zijn geld koos. Zwiers verplaatste de hele handel over naar een ruim deel tussen de winkels met als voordeel dat hij al zijn spullen de hele week gewoon in Weerselo kon laten staan en niet meer alles uit- en ingepakt steeds weer mee terug moest nemen naar Hoogenveen.''

Het begon 43 jaar terug met het feit dat Lambert Zwiers een restpartij van 80.000 nieuwe sokken van Sorbo kon kopen voor relatief weinig geld. Hij bezat daarnaast een enorme voorraad aan oude singletjes en zo kwam hij op het idee af te reizen naar Weerselo en daar een ruimte in te nemen op de markt. De verkoop verliep vlotjes en hij breidde daardoor zijn arsenaal aan spullen uit. Eerst met tienduizenden pennen en later vooral ook hele voorraden aan batterijen. Vooral die laatste handel maakte dat hij op een bepaald moment de 'Batterijenman' van de Weerselose Markt werd genoemd.

De variatie in handel is dermate groot dat het haast niet te omvatten is. Zo is er bijvoorbeeld niet een rijk arsenaal aan zaklampen bij gekomen in led-uitvoering, maar nog veel meer. "Ach, soms stoppen lui op de markt en dan kon ik zo de hele kraam over nemen voor 25 gulden en dan deed ik dat maar.''

In het begin kreeg Lambert hulp van zijn dochter, maar al meer dan een kwart eeuw is zijn vrouw Hennie elke keer zijn vaste partner in business. Ze nemen afscheid met pijn in het hart, maar konden hun geluk niet op toen zoon Gerrie te kennen gaf de honneurs voortaan waar te nemen en de hele handel voort te zetten. Gerrie liep de laatste maanden mee om zich zoveel mogelijk vast in te werken en dat viel nog niet mee.

Maar Lambert mankeert nog niets in de bovenkamer, al komen er met zijn 83 jaren wel wat lichamelijke euveltjes opzetten. "We kunnen nu nog zelf beslissen ermee te stoppen en wat meer van een rustige oude dag te gaan genieten. En toen we wisten dat onze zoon het over wilde nemen, was voor ons de keus snel gemaakt", vertelt Hennie. "We stoppen met veel pijn in ons hart, maar echt van ons af dat zijn ze in Weerselo zeker niet. We zullen regelmatig nog wel eens langs komen als onze zoon er is op de zaterdagen. Maar wij hoeven voortaan nooit meer om kwart voor zes 's ochtends de wekker te zetten om 8.00 uur bij het opengaan van de poorten hier in Weerselo klaar te staan."


Meer berichten