Jos en Margriet Schilderink (en hond Pluto) in de kersengaard waar de Regina-kersen volgens het Upright Fruits Offshoot System groeien.
Jos en Margriet Schilderink (en hond Pluto) in de kersengaard waar de Regina-kersen volgens het Upright Fruits Offshoot System groeien. (Foto: )

Europese primeur bij Oold Bleank: kersen volgens het Ufo-systeem

  Zakelijk

Bij fruitboerderij Oold Bleank in Rossum worden kersen geteeld volgens het Upright Fruiting Offshoot System, afgekort Ufo. De kersenbomen groeien op een bijzondere manier, namelijk scheef en smal. Dat zorgt voor bijzonder lekkere én grote kersen. Oold Bleank is de eerste fruitboerderij in Europa die het systeem toepast. Jos en Margriet Schilderink verwachten er veel sappige kersen van te gaan oogsten.

Rossum – Het is een bijzonder gezicht, de eindeloze rijen kersenbomen. De bomen groeien niet rechtop en rond, maar schuin en smal. Het is het resultaat van de toewijding van Jos en Margriet Schilderink van de Rossumse fruitboerderij.
"Ik ben altijd op zoek naar nieuwigheden op het gebied van fruitteelt; ik hou alles bij en ben altijd op zoek naar nieuwtjes, wereldwijd," vertelt Jos. "Hele avonden breng ik achter de computer door. En zo kwam ik bij Ufo, het Upright Fruiting Offshoot system. Een systeem dat vroeger al door monniken werd toegepast en negen jaar geleden door Washington State University in Amerika opnieuw is uitgewerkt."

Simpel uitgelegd: de bladeren die knoppen en kersen voeden, krijgen allemaal evenveel licht en daardoor ontstaan allemaal grove kersen, geen kleine meer. De knoppen en kersen van de kersenboom worden namelijk gevoed door de bladeren. Bij een 'ronde' kersenboom krijgen de buitenste bladeren het meeste licht, de binnenste het minst. Bij het 'platte' Ufo-systeem krijgen ze allemaal evenveel licht.
"Geen zwak hout meer en daardoor geen zwakke kersen," vat Schilderink het samen.
Het resultaat is nu al zichtbaar in de boomgaard: de kersenbomen hangen vol kersen, rood en rond. En dan te bedenken dat ze nog een paar werken moeten rijpen. Hoe groot worden ze wel niet?
"Wij verwachten heel grote én lekkere kersen."

Het Ufo-systeem heeft ook een nadeel: het brengt meer werk met zich mee. "Alle takken moeten worden vastgeknoopt en alle zijscheuten moeten wordt gesnoeid. Dus ja, dat is veel werk. Maar het is het ook waard, verwachten we."

Uniek in Europa

Het project is uniek in Europa; Oold Bleank is de enige fruitboerderij waar het wordt toegepast, hoewel in Zuid-Duitsland het systeem wel in een proeftuin is te vinden. Maar dat zijn slechts vijf bomen.
Er komt steeds meer belangstelling voor het systeem, merken ze bij Oold Bleank. "Hier in Rossum wonen we natuurlijk ver van de traditionele fruitteeltwereld en normaal krijgen we nauwelijks fruitvoorlichters op het erf, maar nou komen ze ineens kijken. Nieuwsgierig zijn ze zeker," lacht het echtpaar Schilderink.

Seniorenplukploeg

En wie gaat al die kersen plukken? De plukploeg. En dat is een bijzondere groep mensen. Het zijn namelijk allemaal senioren uit de omgeving. De jongste is 67 jaar, de oudste 81 jaar. Acht weken lang, zes dagen per week is de plukploeg in touw.
"Fantastische mensen en ze zorgen voor veel gezelligheid in de boomgaard. Hard werken doen ze ook. De meeste komen op de fiets hiernaartoe en vervolgens gaan ze plukken. Zwaar? Nou, na de pluktijd zijn ze juist fitter dan daarvoor, zeggen ze allemaal."


Oogsttijd

Oold Bleank teelt natuurlijk meer dan alleen Reginakersen volgens het Ufo-systeem. In totaal zijn er 26 rassen kersen. Op dit moment zijn de Vanda- en Summit-kersen rijp en te koop in de boerderijwinkel. Vanda is donker en heel zoet, Summit is vrij stevig. Tot half augustus is het kersentijd, als juist de appeltijd begint.
"De vroegste appels en de laatste kersen komen elkaar nog tegen," vertelt Margriet. "Aardbeien zijn er nog tot oktober. We planten namelijk elke twee weken nieuwe aardbeienplanten waardoor we ze zo lang kunnen aanbieden."

Nieuw is de pruimkers: driekwart pruim en een kwart kers.
"Een Australische uitvinding en nieuw in ons assortiment. We hebben er een hele rij bomen van staan. We zijn altijd op zoek naar vruchten die bijzonder goed smaken en daar is deze er zeker een van. Ze zijn rijp aan het einde van de kersentijd. Proef maar, wat vind je ervan?"
Heerlijk. Sappig. Pruim en kers. Alsof je sap drinkt. "Ja, dat vinden wij nou ook," lachen ze.

Boerderijwinkel

De kersen volgens het Ufo-systeem zijn dus binnenkort te koop in de boerderijwinkel van de fruitboerderij. Daar zijn namelijk de zelf geteelde aardbeien, kersen en appels te koop, maar ook verse sappen, maaltijden en allerlei groente.

Oold Bleank bezoeken

Fruitboerderij Oold Bleank is gevestigd aan de Reimerweg 13 in het buitengebied van Rossum. De boerderijwinkel is dagelijks geopend. Op maandag van 13.00 tot 17.00 uur, van dinsdag tot en met zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zondag (in de kersentijd) van 12.00 tot 16.30 uur.

Meer weten over de producten en over de geschiedenis van de Rossumse fruitboerderij? Surf dan naar de website www.ooldbleank.nl.


Meer berichten