Spullen genóeg in de opslag en ongeopende dozen nog meer. Jeroen van der Meer laat iedereen zelf schat zoeken tijdens de Boeskool is Lös.
Spullen genóeg in de opslag en ongeopende dozen nog meer. Jeroen van der Meer laat iedereen zelf schat zoeken tijdens de Boeskool is Lös. (Foto: )

Tijdens de Boeskool mag iedereen 'schat zoeken' bij Marktplein

  Zakelijk

Het pand waar vroeger In 't Schootje huisde, krijgt een bijzondere bestemming tijdens de Boeskool is Lös: het wordt volgepakt met ongeopende dozen, afkomstig van huisuitruimingen. Iedereen mag er komen 'schat zoeken'. "Wat is er nou leuker dan tussen de oude spullen zoeken? Wie weet vind je wel iets bijzonders."

Oldenzaal – Het is het idee van Jeroen van der Meer van Marktplein en Gijs Oude Elberink van Uithuisservice Twente. De twee ondernemers werken vaak samen. Oude Elberink haalt huizen leeg, maar eerst gaat Van der Meer er op zoek naar bijzondere stukken, die hij vervolgens bij Marktplein aan de Ootmarsumsestraat verkoopt.

Jullie werk klinkt als dat van de tv-programma's Salvage Hunters en Storage Wars.

"Klopt, het is een soort schat zoeken. Veel mensen zijn gefascineerd wat bij een ander op zolder ligt. Misschien is het wel iets heel bijzonders. Om iedereen die ervaring te gunnen, gaan we het pand van In 't Schootje helemaal volpakken met ongeopende dozen, afkomstig uit huisuitruimingen. Het worden zóveel dozen dat we echt geen tijd hebben om alle spullen uitgebreid te bekijken, dus de kans is groot dat je er iets bijzonders vindt."

Moeten we dan ongeopende dozen kopen en thuis maar zien wat er in zit?

"Haha, nee hoor. Iedereen mag ter plekke de dozen openmaken en tussen de spullen zoeken. Vind je wat van je gading, dan kom je naar de kassa."

Maar spullen zijn dus niet geprijsd?

"Dat klopt. We kunnen moeilijk overal prijsstickers op plakken. Klanten mogen zelf bepalen wat ze het waard is. Daarbij gaan we er wel vanuit dat ze een redelijk, eerlijk en fatsoenlijk bod doen. Willen ze iets voor een veel te lage prijs hebben? Dan zijn we streng en zijn ze de volgende dag niet meer welkom, hoewel er dan weer volop nieuw aanbod is én dus de kans om weer iets moois te vinden. We hopen dat iedereen ouderwets eerlijk biedt."

Is het pand van In 't Schootje hiervoor geschikt?

"En of! Het is een gek pand, met allemaal hoekjes, hoogteverschillen en een zolder. We richten het in alsof je bij iemand thuis bent. En dan mag je overal gaan zoeken. Beneden zullen we het nog mooi inrichten, maar boven pakken we het gewoon helemaal vol met spullen. Op die manier willen we mensen een schatzoekervaring bieden; precies zoals wij dat zo vaak meemaken. Geloof me, dat is heel leuk om te doen. We zijn blij dat Freddy Bolink, eigenaar van het pand, ons de mogelijkheid geeft om het pand tijdens de Boeskool is Lös te gebruiken. Hij denkt met ondernemers mee; dat kan ik erg waarderen. We zijn trouwens benieuwd hoe het is om een winkel in het centrum te hebben. Mooie kans om dat te ontdekken."

Hebben jullie wel eens een bijzondere ontdekking gedaan tijdens een huisuitruiming?

"Wat voor de een rommel is, is voor de ander goud waard. We vinden regelmatig bijzondere stukken. Onlangs nog een radio uit 1928. Een echt museumstuk. Er is zelfs speciale apparatuur nodig om hem aan te krijgen. Ook leuk: laatst vonden we een vlag van Shell uit de jaren '50 en boekjes van 100 jaar en ouder. Prachtig was het leger tinnen soldaatjes van vorige week. De geschiedenis maakt de spullen extra bijzonder. Het gaat immers niet alleen om het object op zich; het verhaal erachter maakt het extra mooi."

Schatzoekwinkel bezoeken

De pop-upwinkel van Jeroen van der Meer en Gijs Oude Elberink is te bezoeken tijdens de Boeskool is Lös, van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 augustus, dagelijks vanaf 10.00 uur. De winkel is gevestigd aan de Deurningerstraat 2 in het centrum van Oldenzaal. Er wordt dagelijks gezorgd voor nieuw aanbod.


Meer berichten